Доступність посилання

ТОП новини

Лідер "Пори" Владислав Каськів зустрівся у Братиславі з президентом США.


Мар’яна Драч

Владислав Каськів
Прага, 24 лютого 2005 - Перед тим, як виступити на центральній площі Братислави, президент Сполучених Штатів вранці у четвер зустрівся з групою громадських лідерів, які підтримують демократію у світі. На півгодинну зустріч з Джорджем Бушем в оперний театр словацької столиці запросили 21 представника з різних країн. Про це радіо "Свобода розповів координатор організації "Пора" Владислав Каськів, який був присутнім на цій зустрічі.





Владислав Каськів

У нас було персональне спілкування з паном Бушем декілька хвилин. Я йому подякував за тверду позицію в критичний момент Помаранчевої революції з боку Америки. Основний контекст був в тому, щоб наголосити унікальну зараз ситуацію в регіоні колишнього Радянського Союзу і унікальну роль України щодо можливості поширення демократичних ініціатив в цих країнах, зокрема, в Білорусі, Молдові, Азербайджані, Казахстані і таке інше.

Був дуже приємно здивований, оскільки пан Буш був добре поінформований і про події в рамках Помаранчевої революції, і про особливу роль “Пори”. Він підтримав ідею розвитку цієї демократичної хвилі, яка походить з України. Відзначив роль України і її можливості щодо демократичних ініціатив в регіоні.

Я йому також передав листа, в якому описана ідея створення міжнародного інституту демократії з центральним офісом в Києві, який би, власне кажучи, і акумулював би кращий досвід демократичних рухів в Східно-Центральній Європі і став би таким консультативним центром для демократичних рухів і організацій в країнах колишнього Радянського Союзу на майбутнє.

В цілому ця ідея була підтримана. Я її обговорив з радником президента Буша, паном Даймоном Вілсоном. Також під час цієї зустрічі були держсекретар пані Кондоліза Райз і дружина президента Буша.

Мар’яна Драч

А скажіть, будь ласка, кого ще запросили на цю зустріч?

Владислав Каськів

Це був лідер “Отпору” сербського, лідер грузинської “Кмари”, (колишній) президент Литви Лансбергіс, колишній прем’єр-міністр Естонії, посол Демеш, він колишній міністр закордонних справ Словаччини, а зараз голова Фонду Маршала (у Братиславі).

Мар’яна Драч

У зв’язку з недавніми виборами в Україні часто закидають “Порі”, що її нібито фінансували США. Скажіть, будь ласка, чому саме Вас запросили на цей захід з президентом Америки?

Владислав Каськів

Мені дуже важко коментувати дії американського уряду, якими мотивами вони керувались. Нам би хотілося вірити в те, що це адекватна оцінка ролі “Пори”, яка спирається на конкретні факти. “Пора” була наймасовішим громадським рухом під час виборів, “Пора” першою виступила на захист виборів активно, першою розгорнула інформаційно-просвітницьку мережу по всій Україні, в Мукачево захищала вибори активно.

Мар’яна Драч

Я думаю, що наші слухачі добре пам’ятають події недавні Помаранчевої революції. Але, скажіть, будь ласка, чи ви отримували якесь фінансування з американських джерел?

Владислав Каськів

Предметом гордості “Пори” є те, що це абсолютно український проект від розробки до підтримки. Ми співпрацювали з низкою організацій. Щодо американських, то це Фонд Маршала, але тут у Братиславі його офіс, східноєвропейський, очолює Павол Демеш, який є лідером демократії у Східній Європі (я вже його згадував, це колишній міністр закордонних справ Словаччини). І це вже швидше персональні контакти в контексті солідарності східноєвропейських демократичних рухів.

Якщо говорити про фінансову частину, то ми співпрацювали з цим фондом, але масштаб цієї підтримки фінансової був мізерний - на рівні кількох процентів від потреб взагалі. Можу сказати, що більше як на 90% “Пора” діяла внаслідок підтримки українських підприємців (і не прямої фінансової, а швидше натуральної допомоги - одні друкували щось, другі бензин давали, треті транспорт і т.д.)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG