Доступність посилання

ТОП новини

Шляхом України до свободи: чи підуть ним у Центральній Азії?


Марія Щур

Прага, 25 лютого 2005 – Чи стане зразок демократичних змін шляхом виборів в Україні корисним для решти пострадянських країн? Першу відповідь на це питання можна буде отримати вже цієї неділі - відбудуться вибори в Киргизстані, обиратимуть до місцевого парламенту

На думку оглядачів із Центральної Азії, вибори в Киргизстані будуть важливою віхою не лише для цієї країни, але і для сусідів, бо засвідчать готовність суспільства в авторитарних державах до глибинних демократичних змін. Як говорить узбецький опозиціонер Мухаммад Саліх, киргизькі вибори мають критичне значення для його країни, бо Киргизстан – найбільш ліберальна країна із держав Центральної Азії, тож вона була б найбільш готовою для демократії:

“Нові політичні сили могли б прийти до влади у Центральній Азії, якщо станеться щось подібне до того, що було в Грузії чи Україні. Тому вибори в Киргизстані такі важливі для нас. Ми покладаємо на них багато надій. Це міг би бути добрий приклад для всієї Центральної Азії”.

З узбецьким політиком не погоджується провладний політичний оглядач із Казахстану. Як говорить директор Президентського інституту стратегічних досліджень Маулен Ашімбаєв, центрально-азійські країни дуже відрізняються одна від одної, але ще більше вони відрізняються від України:

“Я не вірю в революційні події в Киргизстані. Я не думаю, що ситуація в Киргизстані може вплинути на Казахстан. Я не розумію, чому люди такі збуджені і очікують побачити в Киргизстані щось подібне до того, що сталося в Україні. Україну і Киргизстан не можна порівнювати”.

На думку іншого, незалежного центрально-азійського оглядача, Азімбая Ґалі, приклад України, якщо і навчив чогось центрально-азійських автократів, так це того, щоб прикрутити гайки якомога щільніше. Казахський дослідник побоюється, що навіть якщо на вулицях киргизької столиці і відбудуться мирні демонстрації, то місцева влада не вагатиметься з їхнім придушенням. Вони звертають увагу на заяву киргизького президента Аскара Акаєва про те, що “оксамитні революції” в його країні можуть викликати громадянську війну.

Тому, на думку деяких західних оглядачів, якщо десь український досвід і буде корисним найближчим часом, так це у Молдові, де вибори до парламенту пройдуть уже 6 березня. Про всяк випадок лідер опозиційних християнських демократів Юрій Рошка вже отримав дозвіл на демонстрації на центральній площі Кишинева впродовж двох тижнів після виборів. А на заяву координатора кампанії “Пора” Владислава Каськіва про те, що “свобода не може зупинитися на кордонах України”, на зустрічі в Братиславі американський президент Джордж Буш запропонував застосувати досвід організації в Молдові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG