Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині вперше вийшла книга про голодомор в Україні 1932-33 років.


Василь Плоскіна

Будапешт, 25 лютого 2005 – Цими днями в Центрі української культури й освіти в Будапешті відбулася презентація двомовної книги “Прихована правда” Ярослави Хартяні-Гук про штучний голод в Україні на початку 30-х років минулого століття. Книжка видана на кошти самоврядування українців в Угорщині та національного фонду культури цієї країни.


Презентація книги “Прихована правда”, в якій авторка використала майже півсотню документальних джерел з українських історичних архівів та праць дослідників української діаспори, відбулася в рамках днів української культури в Угорщині. Початок цієї традиції закладено в 1998 році під час встановлення меморіальної дошки на честь 160-ліття виходу літературного альманаху “Русалка Дністровая” в Буді.

Інтерес угорців до подій в Україні сімдесятилітньої давнини з’явився після серії двомовних статей на історичну тему в журналі угорських українців “Громада”. Ще більший резонанс в угорському суспільстві ця тема викликала наприкінці 2003 року, коли угорський парламент ухвалив окрему резолюцію про геноцид в Україні 1932-33 років. Тоді в Будапешті українська громада влаштувала представницьку наукову конференцію і виставку в Музеї терору, які широко висвітлювалися в угорських ЗМІ.

Виступаючи на презентації своєї книги, голова самоврядування українців в Угорщині Ярослава Хартяні сказала, що вона не мала на меті вести окреме історичне дослідження про голодомор, оскільки наукових публікацій в Україні на цю тему не бракує. Авторка зазначила, що вона хотіла по змозі донести до угорського читача якнайбільше фактів, що приховувались комуністичним режимом СРСР від світу. В інтерв`ю радіо “Свобода” пані Хартяні зазначила:

Мета видання була дуже однозначна: мені хотілося донести до нашого суспільства, до українців Угорщини, але особливо, так як це двомовне видання, до угорців, до Угорщини, які зовсім не знають про голодомор, донести правду, щоб знали, яку трагедію мав український народ у 20 столітті. Це перша подібна книжка в Угорщині. Такої книжки немає не тільки тому, що вона двомовна, а тому що взагалі немає" .

Доцент Мігай Кочіш, завідувач кафедри слов’янської філології Сеґедського університету, який рецензував книгу, написав у передмові:

“Після знайомства з обставинами голодомору для нас, угорців, стає зрозумілою дилема, що постала перед українцями з початком ІІ Світової війни... Я переконаний, що роль українства у цій війні не можна зрозуміти без подій 1932-33 років, так само, як і поведінку Угорщини на початку 1940-х років без Тріанону”.

Нагадаю, що внаслідок Тріанонського договору, підписаного угорською офіційною делегацією 1920 року у Франції, Угорщина втратила дві третини колишніх територій. Угорці досі розглядають цю угоду як національну трагедію в історії своєї батьківщини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG