Доступність посилання

ТОП новини

Щоб наблизитися до ЄС, Україні потрібно ухвалити 350 нових законів.


Славко Волинський

Брюссель, 25 лютого 2005 року - Український тиждень у Брюсселі завершився візитом до бельгійської столиці міністра юстиції України Романа Зварича. Там він зустрівся з Європейською трійкою: міністром юстиції Люксембурга, який нині головує у ЄС, представниками мінюсту Великобританії, яка через півроку перебере головування в Європейському Союзі і комісаром ЄС у справах юстиції.

Під час зустрічі у Брюсселі міністр юстиції України Роман Зварич обговорив зі своїми європейськими колегами, яким чином допомогти Україні, щоб вона стала справжньою правовою державою.

Мова йшла і про спрощення процедур для одержання в’їздних віз в країни Євросоюзу, про боротьбу з нелегальною міграцією, реадмісію, тобто, процедуру депортації нелегалів з України, про боротьбу з контрабандою.

Всього Україні, як заявив під час прес-конференції міністр юстиції Люксембурга Люк Фриден, слід змінити 350 пунктів українського законодавства.

На запитання кореспондента радіо “Свобода”, чи йшла мова про скасування візового режиму для громадян України, за зразком Румунії і Болгарії, адже ці держави також ще не стали членами ЄС, Роман Зварич відповів:

Роман Зварич: “Мова не йшла про цілковите скасування візового режиму – це неможливо, мова йшла про спрощення процедури і скорочення певних бар’єрів, які зараз існують. Тобто, в будь-якому випадку доведеться отримувати візу, але має бути бюрократична процедура значно скорочена, це по-перше.

А по-друге, всі перепони, які досі виставлені ЄС по максимуму, мають бути зняті. Це ціль, яку ми перед собою ставимо. Якраз по цій лінії думаю, що ми сьогодні знайшли ідеальний варіант для вирішення цього питання, коли ми будемо ставити це питання, цей комплекс проблем в контексті вирішення нашого зобов’язання перед ЄС стосовно вирішення проблеми реадмісії.

Якщо ми ці дві проблеми будемо в паралельному відношенні вирішувати спільними зусиллями, тоді ми маємо, м’яко кажучи, гарантію, яку ми отримали від них, що вони будуть тоді працювати над цими документами з не меншою відданістю, ніж ми будемо працювати над тими документами, що стосується наших проблем.

І оскільки їм залежить на одному, нам залежить на іншому - якщо ми будемо працювати в тандемі над цим двома проблемами, то ймовірність того, що це буде вирішено до початку президентства Великобританії, звичайно, є висока”.


Тут варто пояснити, що очікуване спрощення візового режиму стосуватиметься лише окремих категорій українських громадян – дипломатів, водіїв міжнародних перевезень, артистів, спортсменів і жителів прикордонних із ЄС регіонів.

Пане Зварич, Євросоюз визначив аж 350 пунктів в царині законодавства України, які слід вивести до стандартів законодавства ЄС. Але ж незабаром парламентські вибори. Чи не існує загрози, що новий парламент не схвалить тих реформ, які ви будете разом з іншими правовими і правоохоронними установами України здійснювати?

Роман Зварич: “Це є 350, може, менше, може, більше пріоритетних чи напівпріоритетних законодавчих актів, які нам слід ухвалити, і це відповідає тому значно довшому переліку, який є в законі “Про адаптацію”, і в тому переліку, який був визначений планом дій “Україна – ЄС”, що схвалений на цьому тижні. Ми свідомі того, що цей парламент з його нестійкою парламентською більшістю може бути бар’єром у цьому процесі, принаймні не обов’язковим партнером, тому ми дуже великий наголос робимо на тому, щоб після березневих парламентських виборів була сформована в парламенті стійка сформована президентська більшість, на яку уряд може спертися, з яким буде легше працювати по цій лінії.

Але знову ж таки я роблю акцент на іншому. Потрібен системний підхід, якщо ми будемо ось так дивитися по переліку і вносити один законопроект - він буде схвалений, потім переходити на інший законопроект- там буде схвалений, це не є серйозний підхід.

Ми виробили системний підхід. Він частково віддзеркалений у Плані дій, він буде значно краще вироблений в плані робіт, як він називається відповідно до закону, який буде представлений до парламенту найближчими, якщо не днями, то тижнями спільно із новим проектом змін до бюджету, бо для цих робіт потрібне буде забезпечення бюджетних коштів”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG