Доступність посилання

ТОП новини

В Україну їде Березовський, чи поїде після цього туди Путін?


Мар’яна Драч

Прага, 25 лютого 2005 року - Російський бізнесмен Борис Березовський, відомий своїми непростими стосунками із Кремлем, має намір наступного тижня приїхати в Україну. "Йдеться не про переселення, а про поїздку в Україну для того, щоб зрозуміти, що там відбувається, і якщо мене це влаштує, тоді я переїжджатиму остаточно", - сказав Борис Березовський. Зараз колишній виконавчий секретар СНД постійно живе у Великій Британії, де отримав політичний притулок.

А вранці у п`ятницю Березовський з британським паспортом на ім’я Платона Єленіна прибув до Риги. Цим фактом вельми невдоволена офіційна Москва. Російські правоохоронці оголосили Бориса Березовського в розшук у зв’язку з обвинуваченнями у шахрайстві та перевищенні посадових повноважень. Як мовиться у коментарі міністерства закордонних справ Росії за п`ятницю, Латвія, яка не затримала Березовського, проігнорувала обов''язки члена Інтерполу і продемонструвала таким чином ненадійність як партнера у боротьбі з організованою злочинністю. В Латвії повинні усвідомлювати, що такі дії не залишаться без наслідків, попереджають російські дипломати.

Якщо Борис Березовський таки приїде до Києва наступного тижня, то чи варто очікувати погіршення й українсько-російських відносин? Нещодавно посол Росії в Києві Віктор Черномирдін з цього приводу заявив таке: "Мене це не хвилює, робіть, як хочете. Та хто він такий, щоб через нього погіршилися відносини? Стільки охламонів лазить і у нас, і у Вас - і що ж, ми будемо весь час з''ясовувати стосунки?”

Політику Кремля для радіо «Свобода» коментує перший посол України в Москві Володимир Крижанівський, який під час останньої виборчої кампанії був довіреною особою Віктора Ющенка.

Володимир Крижанівський

Мене дуже дивує ось що у цьому: чому абсолютно нормально ставляться до пана Блера? Адже Березовський живе у Лондоні. Тобто, ніяких демаршів стосовно пана Блера під час зустрічі Блера з Путіним не відбувається. Ніхто нічого не говорить поганого про Англію як країну. Хоча певні претензії вони висловлюють, але висловлюють дуже обережно, дуже акуратно.

Тому така поведінка стосовно Латвії здається дивною, тобто, це подвійний стандарт: що можна кесарю, того не можна іншому.

І якщо те ж саме, що робить Великобританія, зробить Україна, а саме - дасть дозвіл на в’їзд сюди Березовського, що, від цього ставлення до нас буде іншим, ніж ставлення до Великобританії?

По-моєму, абсолютно чітко і точно цю ситуацію роз’яснив пан Зварич, який спокійно сказав, що є двосторонні наші домовленості і є багатосторонні міжнародні домовленості. Завжди у міжнародному праві багатосторонні домовленості значать більше, ніж двосторонні домовленості.

Мар’яна Драч

Я нагадаю нашим слухачам, що пан Зварич, міністр юстиції, сказав, що Україна не буде видавати Березовського Росії, тому що вона не має права цього робити згідно з міжнародними домовленостями.

Володимир Крижанівський

Так.

Мар’яна Драч

У цій ситуації, як Ви вважаєте, чи варто очікувати такої ж гострої реакції Кремля на візит Березовського до Києва, як і на візит до Риги?

Володимир Крижанівський

Я вважаю, що якщо Росія послідовна, то вона, мабуть, повинна зробити стосовно нас те ж саме, що вона робить стосовно Латвії, тобто, вона має чітко показати наше місце стосовно іншого світу.

Якщо вона до нас поставиться так само, як і до Латвії, то ми повинні зрозуміти, де ми на порядку денному Росії, де ми у її політичному розкладі? Тобто, чи ми є для неї країною, на яку можна цикнути, до якої можна сказати: “До ноги!” Розумієте, це буде, як лакмусовий папірець- ставлення до Березовського.

Дійсно, Березовський може нам сто разів не подобатися, але є міжнародні домовленості, які є вищими, і ми не можемо заперечувати проти його приїзду, тому що тоді ми працюємо на подвійних стандартах.

Мар’яна Драч

Тобто, Ви очікуєте погіршення українсько-російських відносин?

Володимир Крижанівський

Я думаю, що мають бути ускладнення. Росія, я думаю, не вибачить просто так. Тоді все просто незрозуміло. Вона абсолютно чітко, на мій погляд, повинна висловити своє незадоволення.

Мар’яна Драч

А які це можуть бути ускладнення?

Володимир Крижанівський

Може й навіть, що не відбудеться візиту Путіна до Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG