Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині на інтернеті оприлюднюють список інформаторів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 1 березня 2005 – Цими днями на одному з інтернетних сайтів з’явилися 219 додаткових імен угорських громадян, які нібито були інформаторами в часи комуністичного режиму. Дехто з відомих угорських діячів політики, культури й бізнесу визнав помилки минулого. Однак є і такі, котрі стверджують, що публікація списку інформаторів не що інше, як вульгарна фальсифікація.

Публікація так званих списків інформаторів, що триває вже кілька тижнів, викликала неоднозначну реакцію в угорському суспільстві. Найбільше обурюються опозиційні партії, адже, наприклад, у переліку імен політиків консервативного Республіканського Союзу Угорщини (скорочено ФІДЕС) міститься кілька прізвищ людей, які займають виборчі посади в органах місцевого самоврядування. Разом з тим, як зауважують деякі оглядачі, у цих списках нема жодного політика-соціаліста. Мер міста Будапешта Ґабор Демскі, член правління ліберальної партії вільних демократів, вже заявив, що, на його думку, в інтернеті друкується неповний перелік імен. Угорські газети у цьому зв’язку пишуть про вірогідність певних політичних маніпуляцій або навіть шантажу з боку окремих політичних кіл країни на, так би мовити, неугодних діячів-опонентів, які відіграють помітну роль в суспільному житті Угорщини.

Щодо армії інформаторів комуністичного режиму у відкритих публікаціях угорських видань на загал з’являється дуже багато суперечливої інформації. Скажімо, незалежні газети пишуть про існування кількох списків – повних і неповних, які нібито потрапили до рук першого демократичного уряду на чолі з Йожефом Анталом у 1990 році. Подейкують, що у консервативного демократичного Форуму Угорщини, що був тоді при владі, до оприлюднення імен інформаторів через інші справи державної ваги просто не дійшли руки. А наступний ліво-ліберальний уряд, на думку декотрих оглядачів, хотів уникнути політичного скандалу і так само не дав “добро” на публікацію. Останні інтернетні версії друкуються за сприяння організації “Політичний капітал”. Однак поруч з ними з’являють і нові сайти, котрі не викликають довіри у дослідників. Саме через це у парламенті зараз готують спільну міжпартійну угоду про проект майбутнього закону про осіб, які в той чи той спосіб були залучені до співпраці з секретними службами комуністичного режиму. Інакше кажучи, це буде різновид закону про люстрації.

“Дуже важливо при цьому, щоб люди знали правду, хто був справжнім “стукачем”, кого до цього змусили власті, а кого вони просто взяли на замітку з метою політичного шантажу”, - вважають з цього приводу дослідники.
XS
SM
MD
LG