Доступність посилання

ТОП новини

Дотримання прав людини в Угорщині – американські оцінки.


Василь Плоскіна

Угорщина, 2 березня 2005 – У річному звіті держдепартаменту США, оприлюдненому цими днями, ситуацію з дотриманням прав людини в Угорщині відведено 17 сторінок.

На думку зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів Америки, угорський уряд в основному з повагою ставиться до прав громадян Угорської Республіки, в той же час існують і певні проблеми в деяких сферах суспільно-правового життя Угорщини. Так, у звіті, який охоплює 2004 рік, йдеться про те, що угорські громадяни мають право вільного вибору своїх представників у парламент і публічного контролю роботи уряду. Поряд з тим, що кабінет міністрів Угорщини не обмежує право свободи слова, у документі держдепартаменту США вказується, що угорський уряд у минулому році втручався в роботу державних засобів масової інформації, зокрема, впливав на деякі редакційні рішення. Таке ставлення до підконтрольних урядові ЗМІ означатиме серйозні проблеми для розвитку демократичних інституцій Угорщини в подальшому, говориться в документі уряду США.

У річному звіті держдепартаменту вказується на те, що, згідно з непідтвердженими даними, угорське громадське радіо очолює людина, яка в комуністичні часи була агентом служби безпеки. В ширших громадських колах Угорщини, втім, поширена думка, що така інформація про керівника радіо поширена з метою політичної компрометації цієї людини, оскільки на цю посаду його призначав ще минулий консервативний уряд. Серед іншого у звіті також йдеться про те, що опозиційні угорські партії гостро критикували уряд за його спроби втручання в роботу громадського радіо й телебачення.

Держдепартамент США вказує у своєму звіті, що угорська поліція не завжди утримується від насильства під час затримання правопорушників з середовища циган. В той же час документ зазначає, що угорські правоохоронці професійно діяли під час кількох демонстрацій, влаштованих неонацистськими організаціями. Нагадаю, що минулого року кількох членів об’єднання “Свобода і кров” поліція навіть заарештувала, але суд звільнив їх, посилаючись на конституційне право угорців вільно висловлювати свої думки.

Документ констатує, що в Угорщині наразі нерідко трапляється насильство щодо жінок і дітей в родинах. Разом з тим, є окремі повідомлення і про сексуальні домагання на робочому місці, мовиться у річному звіті держдепартаменту США про пошанування прав людини в Угорщині.
XS
SM
MD
LG