Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Сербiї вiдкинув резолюцiю про реабiлiтацiю колишнього президента Слободана Милошевича. Однак за документ проголосувала майже половина депутатського корпусу. Це, на думку оглядачiв, свiдчить, що в Белградi залишаються впливовими тi сили, якi виступають з великосербських позицiй.


Михайло Рамач

Белград, 2 березня 2005 – На прохання колишнього президента Слободана Милошевича, проект резолюції запропонували не його соцiалiсти, а ультранацiоналiстична Радикальна партiя, котра має одну третину депутатського корпусу. Радикали таким чином продемонстрували, що вони вважають себе спадкоємцями та продовжувачами полiтики колишнього югославського лідера. Документ офiцiйно названо резолюцiєю “про припинення переслiдування сiм’ї Милошевича”. Радикали вимагають вiдкликати усi позови проти жiнки та сина екс-президента й дозволити їм повернулися до Сербiї.

Белградськi ЗМI повiдомляють, що Мир’яна Маркович, дружина Милошевича, перебуває в Москвi, а їхнiй син Марко – в Азербайджанi. Оскiльки їх оголошено в розшук за посередництвом Iнтерполу, то вони не можуть вiдвiдувати Милошевича, котрий перебуває пiд вартою Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв.

В дебатах щодо проекту резолюцiї прозвучало чимало гарячих слiв, в тому числi й образ. Радикали своїх опонентiв називали нацiональними зрадниками, грабiжниками та навiть злодiями. На пiдтримку Милошевича виступали радикали та соцiалiсти. Протистояли їм лише депутати вiд опозицiйної Демократичної партiї, котру очолює президент Сербiї Борис Тадич. Партiя прем’єра Воїслава Коштуницi не брала участi в обговореннi документу, пояснюючи це недостатньою толерантнiстю як прихильникiв екс-президента, так i його опонентiв. Сербськi оглядачi зазначають, що консервативна прем’єрська партiя не бажала вступати в конфлiкт iз нацiоналiстичними колами.

За резолюцiю проголосувало 99 депутатiв. Проти – 121. Рiзниця, як видно, дуже мала. На думку оглядачiв, нацiонал-екстремiсти запропонували такий документ через пропагандистськi причини, а саме тому, щоб показати, що вони послiдовно виступають за полiтику, яку свого часу проводив колишнiй президент.
XS
SM
MD
LG