Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль просить Угорщину розглядати “Хезболу” як терористичну організацію.


Василь Плоскіна

Угорщина, 3 березня 2005 – Цими днями в Угорщині побував з офіційним візитом міністр закордонних справ Ізраїлю Сілван Шалом. Однією з тем переговорів у Будапешті була боротьба з тероризмом. Ізраїльський уряд сподівається, що Угорщина може вплинути на офіційну точку зору окремих членів Євросоюзу щодо палестинської радикальної організації “Хезбола”.

Візит міністра закордонних справ Ізраїлю Сілвана Шалома висвітлювався в угорських газетах досить скупо. Журналісти навіть припускають, що влада у такий спосіб хотіла уникнути широкого розголосу про цю поїздку, остерігаючись уваги міжнародних терористів до персони ізраїльського міністра. Справа в тому, що торік, коли Угорщину відвідав президент Ізраїлю Моше Кацав, угорські спецслужби нібито отримали попередження від ізраїльської розвідки про замах на главу ізраїльської держави. У столиці Угорщини тоді були вжиті безпрецедентні заходи безпеки. Більше того, угорська поліція заарештувала навіть одного лікаря з Палестини, який тривалий час мешкав у Будапешті і, крім лікарської практики, опікувався релігійними справами невеличкої громади мусульман. Щоправда, через кілька місяців після візиту Моше Кацава до Угорщини цього палестинського лікаря звільнили, бо інформація спецслужб щодо замаху не підтвердилася, а угорська поліція не мала на руках жодних доказів проти лікаря-палестинця, крім показів свідків про те, що він як керівник громади мусульман буцімто переказував кілька десятків тисяч доларів на чиїсь рахунки у Саудавській Аравії.

Два дні перебування міністра закордонних справ Ізраїлю Сілвана Шалома у Будапешті були прикметні насамперед тим, що ізраїльський міністр зустрівся з президентом Угорщини Ференцем Мадлом і низкою впливових угорських політиків, у тому числі опозиційних. Він звернувся до них з проханням поставитися до радикальної шиїтської організації “Хезбола” зі штаб-квартирою в Лівані як до терористичного об’єднання. Сілван Шалом висловив сподівання, що Угорщина, котра в минулому році стала членом Європейського Союзу, здатна вплинути і на настрої інших країн-членів Євросоюзу, які з тих чи інших причин мають відмінну думку щодо бойовиків “Хезболи”. Нагадаємо, що ця радикальна мусульманська організація виступає проти мирних переговорів Палестини з Ізраїлем і не раз брала на себе відповідальність за скоєння терористичних актів проти ізраїльських громадян.
XS
SM
MD
LG