Доступність посилання

ТОП новини

Леся Гонгадзе не вірить Святославові Піскунові та його підлеглим.


Галина Терещук

Львів, 2 березня 2005 - У той час як генеральний прокурор України Святослав Піскун другий день поспіль отримує вітання з нагоди розкриття справи Георгія Гонгадзе, мати вбитого журналіста Леся Гонгадзе вислуховує по телефону людський жаль та плач. Їй телефонують люди, рідні яких безслідно пропали або ж загинули за дивних обставин. Більшість тих, хто телефонує, кажуть, що не вірять у те, що Генпрокуратура, очолювана Святославом Піскуном, правдиво розслідує вбивство Георгія Гонгадзе.

У вівторок увечері Леся Гонгадзе розмовляла із Президентом України Віктором Ющенком, який розповів їй про обставини розкриття вбивства її сина. Пані Леся подякувала Президентові за турботу:

- Я йому сказала, і він це чітко зрозумів, що вбивця буде знайдений тоді, коли буде знайдена голова, а голову знайдуть, коли знайдуть убивцю. А вередюків шукати немає потреби.

- Ви вірите, що голова десь таки є?

- Безумовно…

Леся Гонгадзе вкотре заявила, що поховає останки сина лише після того, як отримає від Генпрокуратури офіційний документ про експертизу стопи та волосся. Однак мати не вірить і не повірить жодним заявам генпрокурора Святослава Піскуна та його підлеглих, які понад 4 роки з неї просто знущались. Вона готує позов у суд на дії Генпрокуратури.

- Ви гадаєте, що зараз Віктора Ющенка підставляють?

- Так, я впевнена у цьому. Якби Ющенко був слідчим чи прокурором, то на нього можна було б надіятись і вірити у всьому. Але, як пояснив мені вчора Президент, коли він прочитав про останні хвилини життя мого сина, то те, про що довідався, було для нього на межі фантастики. Але прочитати і написати можна усе, що завгодно.

- Святослав Піскун отримує у ці дні вітання щодо успішного розкриття справи. А що Ви чуєте від людей? - Ви знаєте, люди просто змучені тим серіалом жахів і брехні за стільки років…Вони, я думаю, до цього вже звикли.

Щодо плівок колишнього майора СБУ Миколи Мельниченка, які деякі політики вимагають долучити до справи про вбивство Гонгадзе, то, на думку матері журналіста, довести їхню автентичність доволі складно, і що це радше потрібно українським політикам, щоб знову потрапити у парламент завдяки імені її сина, як це вони уже зробили на минулих виборах.

Леся Гонгадзе зізналась, що вона немов би вдруге переживає ту ж саму історію, ніби прокручує ту ж саму плівку майже 5-літньої давнини.

- Абсолютно аналогічна ситуація: Генпрокуратура має протоптану стежку і не відступає ні вліво, ні вправо, йде тією дорогою, якою йшла у 2000-му році.

Коли я спілкувалась з пані Лесею, зателефонувала Гіїна 80-річна бабуся з Грузії - Берзіна Руф’янова. Вона цікавилась, чи справді знайшли голову її онука? А ще сказала, що вона не знаходить собі місця, тому приїде у Львів, аби підтримати пані Лесю. Лишень тільки мусить десь позичити гроші на дорогу…
XS
SM
MD
LG