Доступність посилання

ТОП новини

У львівській мерії знову згадали про польські військові поховання.


Галина Терещук

Львів, 2 березня 2005 - Допоки не буде вирішене питання польських військових поховань на Личаківському цвинтарі у Львові, доти між Україною та Польщею будуть не вельми дружні і відкриті відносини. Це відчутно й нині, коли відбуваються українсько-польські переговори на найвищому рівні. Сьогодні вперше за останніх 8 місяців у львівській міськраді зібралась комісія з військових поховань на Личаківському цвинтарі.

У львівській мерії вважають, що президент України дезінформований у питанні довкола польських військових поховань. Аби випередити черговий українсько-польський конфлікт, комісія з військових поховань, до складу якої входять депутати міськради, чиновники і громадські діячі, сьогодні вирішила підготувати лист Вікторові Ющенку, у якому буде чітко викладена позиція і пояснення, чому досі державна комісія не отримала дозвіл мерії на затвердження будівництва на Цвинтарі орлят, де поховані польські вояки, які загинули в роки українсько-польської війни у 1918 -1919 роках.

Зокрема, мова йде про напис на надмогильній плиті польським воякам, встановлення скульптур на місці поховання американського пілота і французьких піхотинців. Нагадаю, що у 2002 році депутати міськради заборонили польській стороні встановлювати помпезні скульптури, натомість запропонували поставити хрести, а у тексті напису львівські депутати попросили польський Інститут народної пам’яті забрати слова, що польські вояки у Львові героїчно воювали за незалежність Польщі. Адже в написі на пам’ятнику українським воякам Галицької Армії немає таких означень.

Депутат міськради, член комісії з військових поховань Андрій Стецьків зазначив:

- Якщо польська сторона звернеться до нас , що вони хотіли такі моменти вирішити, то ми розглянемо їхні побажання і знайдемо компроміс, аби закрити це питання.

Наразі польська сторона оминає Львівську міськраду і напряму представники польської влади і громадські організації звертаються до українського президента та міністра закордонних справ. Втім, без ухвали міськради вирішити суперечки довкола цвинтаря орлят неможливо. У Львові побоюються, що напередодні президентських виборів у Польщі деякі політичні сили можуть спекулювати на питанні польських поховань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG