Доступність посилання

ТОП новини

Грузія простягає руку допомоги президенту Молдови.


Марія Щур

Прага, 2 березня 2005 – Напередодні парламентських виборів лідер Молдови шукає підтримки України та Грузії. Після вчорашньої екстреної зустрічі з президентом України Віктором Ющенком у Києві, президент Молдови Володимир Воронин, також без попереднього узгодження, зустрінеться з президентом Грузії, вже у молдовській столиці. Сьогодні ввечері до Кишинева по дорозі до Італії має завітати Михаїл Саакашвілі.

Про візит Михаїла Саакашвілі до Молдови стало відомо лише у вівторок. Секретар Ради Національної Безпеки Ґела Бежуашвілі заявив журналістам, що метою візиту є обговорити майбутнє об’єднання ГУУАМ, що крім України, Грузії та Молдови, включає Азербайджан та Узбекистан. Така потреба, за словами грузинського урядовця, виникла через зміни, що відбулися в Грузії та Україні: «ГУУАМ потребує нової моделі, нової місії та нових функцій. Від часу Трояндової та Помаранчевої революцій, функції та цілі ГУУАМу змінилися. ГУУАМ повинен стати організацією, що визначає розвиток демократії на пострадянському просторі».

У вівторок речниця президента Саакашвілі Алана Ґаґлоєва заявила про ще одну мету візиту президента Грузії до Молдови: «Мета візиту президента - висловити солідарність з народом Молдови у їхній боротьбі за незалежність та європейський вибір. Важливі вибори відбудуться в Молдові 6 березня. Метою президента Саакашвілі не є підтримка якогось певного кандидата. Навпаки, президент готовий до зустрічі з представниками будь-яких політичних сил».

На думку аналітиків, шукати підтримки в Тбілісі та Києві президента Молдови змусили спроби Росії привести до влади в Молдові проросійські сили. Про це в інтерв’ю радіо «Свобода» сказав аналітик вашингтонського Інституту Політичних та Стратегічних Досліджень Владимир Сокор:

«Молдова стала ціллю масованої атаки з боку Москви, яка, після поразки в Тбілісі та Києві, намагається провести до влади проросійські сили. На жаль, жодна західна столиця, чи міжнародна організація ще не відреагували на брутальну пропаганду та погрозу запровадити проти Молдови економічні санкції у випадку, якщо виборці Молдови не приведуть до влади сили, прихильні до Москви. Президент Молдови дуже занепокоєний цим, і я впевнений, що президент України Віктор Ющенко та президент Грузії Михаїл Саакашвілі поділяють це занепокоєння».

На думку російської преси, президенти трьох країн формують «антиросійську коаліцію». Про це, зокрема, пише російська «Независимая газета », яка стверджує, що такий альянс будується на основі реформованого ГУУАМу, а Київ є його центром. На думку українських аналітиків, ГУУАМ дійсно зазнає змін. Він перестає бути геостратегічним альянсом, створеним навколо питання транспортування нафти, а згідно поглядів, висловлених Ющенком та Саакашвілі у Карпатській декларації, буде більше орієнтуватися на «спільні демократичні та проєвропейські цінності».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG