Доступність посилання

ТОП новини

Україна непокоїть іноземних інвесторів.


Сергій Драчук

Прага, 4 березня 2005 – Коли для Кремля українська «помаранчева революція» стала серйозною політичною поразкою, то російський бізнес дивиться на кінець авторитарного режиму Леоніда Кучми й обрання президента Віктора Ющенка як на велику можливість для себе. Так пише британський діловий щоденник «Файнаншл Таймз» і зазначає, що росіяни хочуть здобути для себе щонайбільше від «помаранчевої революції». Вони зацікавлені в Україні й ставляться до неї з великим оптимізмом – а ще росіян приваблює в Україні проголошена мета інтеґруватися в Європейський союз, бо для російських компаній інвестувати в орієнтовану на ЄС Україну стало б способом трохи вийти за межі непевного російського політичного середовища, залишаючися при цьому на знайомому ґрунті, пише британська газета.

Як зазначає «Файнаншл Таймз», є й те, що непокоїть російських підприємців і, на їхню думку, шкодить сподіванням України залучити нові інвестиції. Йдеться про планований перегляд деяких приватизацій – таких, як величезного Миколаївського глиноземного заводу, 30 відсотків якого нині контролює російська металургійна група «РусАл».

І в інтерв’ю для російського щоденника «Комерсант» прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко знову закликала на користуватися словами «реприватизація» чи «націоналізація». За її словами, мається на увазі перегляд законності приватизаційних угод, і за це візьмуться прокуратура й суди, а не уряд. Навпаки – український уряд радше захищатиме нинішніх власників і пропонувати саме їм у першу чергу доплатити до справжньої ціни підприємства. Юлія Тимошенко заспокоює тих російських власників, які встигли перелякатися: якщо вони не боялися режиму Кучми, приходили до України й інвестували, то з урядом Ющенка й Тимошенко їм боятися нічого, заявила прем’єр-міністр України газеті «Комерсант».

Про іншу «втрату для Росії» в Україні пише російський щоденник «Врем’я новостєй». Так оцінюють цитовані в статті політологи звільнення голови державної компанії «Нафтогаз України» Юрія Бойка – бо саме його наближеність до російської нафтогазової еліти дозволяла їй вирішувати багато питань на рівні особистих узаємин.

Але неспокій останніми подіями в діловому середовищі України є не лише серед російських підприємців та оглядачів. Центральноєвропейське інтернет-видання «Транзишнз Онлайн» публікує велику статтю про нездорові ознаки, які можуть свідчити, що так звана українська «реприватизація» може обернутися повторенням «дикої» приватизації 1990-х років. Тут автор статті згадує й про скандал навколо міністра юстиції Романа Зварича, якому урядове рішення про заборону реекспорту нафти вдарило по бізнесові його дружини; мовиться і про плани перегляду раніших приватизацій, яких, за різними заявами різних українських керівників, могло бути від 30 до 3 тисяч; і, нарешті, як іще один тривожний момент наведено скандал навколо футбольного клубу «Динамо Київ» – автор статті вбачає небезпеку в тому, що масова реприватизація може створити такий вир юридичних і ділових непорозумінь, у якому дехто зможе прокрутити свою власну дику реприватизацію. Це тим часом лише побоювання, але атмосфера вже нездорова; напевно ж можна сказати те, що на українські суди чекає багато праці – і випробування на те, чи зможуть вони витримати тиск, пише оглядач «Транзишнз Онлайн».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG