Доступність посилання

ТОП новини

Масхадов: півгодини розмови з Путіним зупинять чеченську війну.


Сергій Драчук

Прага, 4 березня 2005 – Колишній президент самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія Аслан Масхадов, якого Росія звинувачує в роздмухуванні тероризму, вважає, що війна в Чечні не припиниться, якщо не розпочнуться пропоновані ним мирні переговори між Росією й представниками чеченських повстанців. Про це Масхадов заявив в інтерв’ю для «Радіо Свобода», яке він дав нашій Північнокавказькій службі.

Аслан Масхадов уважає, що для того, щоб зупинити нинішню російсько-чеченську війну, було б досить півгодини відвертої розмови між ним і президентом Росії Владіміром Путіним, щоби пояснити йому, чого взагалі хочуть чеченці. Як сказав Масхадов в інтерв’ю нашим колеґам із Північнокавказької служби «Радіо Свобода», він упевнений, що Путін не знає навіть цього, не кажучи про справжнє становище в Чечні загалом – бо, як каже Масхадов, у російській армії і, ймовірно, спецслужбах існує практика доповідати начальству лише те, що начальство хоче почути, а в російських засобах інформації існує повна цензура. У відповідь він був би радий почути з вуст Путіна, чого ж Росія насправді хоче в Чечні.

Російські засоби інформації тим часом повідомляють, наприклад, про конференцію жінок Чечні й інших реґіонів Північного Кавказу, що відбулась у Ґрозному. Учасники конференції ухвалили резолюцію, якою закликають «не ініціювати нових переговорів із представниками незаконних збройних формувань і лідером так званої Ічкерії Асланом Масхадовим», – пише, скажімо, агентство «ІТАР–Тасс».

За словами ж Масхадова, він пропонував і далі пропонує переговори з головних питань – про ґарантії безпеки для чеченського народу і про захист реґіональних і оборонних інтересів на Північному Кавказі для Росії. Бо для чеченців, каже Масхадов, головне – це врятувати свій народ від російських безчинств, і вони вважатимуть мету своєї боротьби за досягнену, якщо позбавлять Росію права безкарно вбивати чеченський народ.

Водночас нинішній президент промосковської адміністрації Чечні Алу Алханов днями висловив думку, що чеченські націонал-патріоти на кшталт Аслана Масхадова лише обдурюють свій народ і намагаються зіграти на його почуттях. Як уважає Алханов, такі діячі повстанчого руху, як Масхадов, в очах більшої частини чеченського народу не є ані лідерами сепаратистів, ані керівниками повстанців. Щоправда, ці слова Алханова суперечать позиції Москви, яка до того ж уважає Масхадова за терориста.

Тим часом Масхадов запевняє, що коли переговорів не буде, війна в Чечні триватиме, бо чеченські повстанці-моджагеди стоятимуть у своїй боротьбі до кінця. Полум’я війни охопить весь Північний Кавказ, а народ Росії постійно відчуватиме страх перед можливою відплатою за всі злочини російської Федеральної служби безпеки та військ у Чечні, застерігає він.

Масхадов також упевнений, що коли на переговори не погодяться нинішні російські політики, то на їхнє місце прийдуть інші й таки зупинять цю війну, тільки то буде великий сором для Росії. І хоча чеченці не відчувають достатньої підтримки від Заходу, бо Захід вичікує й заграє з Путіним, вирішуючи власні глобальні стратегічні завдання, а керівництво Росії користається з цього й далі коїть жахливі злочини на території Чечні, – терпіння в чеченців вистачить, сказав в інтерв’ю для «Радіо Свобода» колишній президент самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія Аслан Масхадов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG