Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР допоможе з грошима і реформами.


Марія Щур

Прага, 7 березня 2005 – Європейський Банк з Реконструкції та Розвитку готовий підтримати українські реформи. Банк, який уже є найбільшим інвестором в Україні, має намір підтримати розбудову інфраструктури, приватизацію та підприємництво, особливо на сході України. До кінця березня ЄБРР має представити нову стратегію в Україні.

Впродовж кількох років Європейський Банк Реконструкції та Розвитку критикував Україну за відсутність реформ. Зростання за рахунок експорту сировини та використання потужностей, що простоювали, не триватиме довго, попереджали фахівці банку, але старе керівництво не дуже прислуховувалося до них. Нині в інтерв’ю газеті "International Herald Tribune" президент Банку Жан Лем’єр говорить, що настав час змін: “Дуже важливо, щоб у зміни повірили в самій Україні, а також закордонні інвестори”.

Банк нині розробляє нову стратегію щодо України з урахуванням змін, що сталися в Україні та пріоритети, які висловив новий президент. Відомо, що елементами нової стратегії, яку голова ЄБРР обговорював нещодавно з президентом України Віктором Ющенком, буде допомога у приватизації “Укртелекому” та частин банківського сектора. Щодо реприватизації, то Жан Лем’єр вважає, що деякі випадки варто переглянути, бо вони не були ні прозорими, ні чесними. Разом із цим голова ЄБРР перестерігає, що поширення цього процесу на велику низку підприємств було б небажаною та навіть небезпечною практикою, оскільки це могло б відлякати потенційних інвесторів.

Особлива увага звертатиметься на розвиток дрібного та середнього бізнесу на сході України, де більшість населення все ще працює у промисловості. Загалом на кредитування малих підприємців ЄБРР має намір виділити близько 200 мільйонів доларів.

Не будуть забутими й інфраструктурні проекти. Днями було ухвалено позику в 100 мільйонів євро на модернізацію дороги між Києвом та прикордонним Чопом. За словами Жана Лем’єра, від 40 до 50 мільйонів доларів банк надасть місцевій адміністрації Дніпропетровська для поліпшення водопостачання та якості питної води. Вперше кредит буде надано під муніципальні, а не державні гарантії. Ще по 20 мільйонів доларів планується надати на розвиток порту в Іллічівську та на розвиток проектів енергозбереження, які здійснює компанія “УкрЕско”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG