Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна федерація журналістів закликає офіційний Київ гарантувати безпеку усім свідкам у справі Ґонґадзе.


Славко Волинський


Брюссель, 7 березня 2005 року - ”Міжнародна федерація журналістів, яка уважно стежить за розслідуванням вбивства Ґеорґія Ґонґадзе, шокована звісткою про смерть Юрія Кравченко. Про це сказав Радіо Свобода один із керівників Федерації - Олівер Мани–Керл. На його думку, українська влада повинна гарантувати безпеку усім підозрюваним у справі загиблого журналіста.

Олівер Мани-Керл щойно повернувся із Києва, де брав участь у конференції присвяченій реформам українських засобів масової інформації. Так співпало, що наступного дня після завершення журналістського форуму, ще перебуваючи в Києві, представник Міжнародної федерації журналістів довідався про смерть Юрія Кравченка. Пан Мани–Керл вважає, що нова влада України повинна нести особливу відповідальність у розслідуванні вбивства Ґонґадзе, але смерть ключового свідка у справі Ґонґадзе, на думку пана Керла, вказує на аматорський підхід до цієї справи.

Олівер Мани-Керл: “В п''ятницю вранці ми почули несподівану звістку про те що пан Кравченко, колишній міністр внутрішніх справ України помер. Помер за кілька годин до того, як він повинен був зустрітись з генеральним прокурором Піскуном щоб обговорити справу Ґонґадзе. Напередодні пан Піскун заявив через ЗМІ, що викликає Кравченка на допит. Такі речі не повинні оприлюднюватись. Ми вважаємо що уряд України повинен забезпечити захист усім свідкам у справі Ґонґадзе, влючно з колишнім президентом Кучмою. Якби пан Кравченко був під належною охороною та наглядом, то з ним би не трапилось те, що трапилось.”

Чи Ви вважаєте, що пан Піскун вдіяв непрофесійно, оголосивши, що викликає Юрія Кравченка на допит за кілька днів до цього?

Олідер Мани-Керл: “Звичайно, це була помилка. Деякі журналісти закликають до звільнення Піскуна з посади, інші просто критикують його дії. Міжнародна федерація журналістів хотіла б наголосити , що справу Ґонґадзе слід довести до завершення . Це буде свідченнямна дієздатності нового українського уряду”.

Сам пан Піскун до того, що сталося з Кравченком, ставиться "з печаллю". Генпрокурор сказав журналістам, що йому "немає в чому себе дорікнути", він "не бачить у цьому своєї провини". Як і перешкод для розслідування справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG