Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини виступив за “нову динаміку” у відносинах з Україною.


Надія Кандиба


Німеччина, 9 березня 2005 - Канцлер Німеччини Ґерхард Шредер виступив за пожвавлення відносин з Україною. Після зустрічі з українським президентом Віктором Ющенко глава німецького уряду пообіцяв, що Берлін допоможе Києву в зближенні з Європейським союзом та НАТО. Щоправда, якихось термінів він називати не став.

Кульмінацією другого дня візиту президента України Віктора Ющенка до Німеччини стала його промова в Бундестазі. Таке право закордонні державні діячі отримують лише у виняткових випадках. Таким чином, як зазначають німецькі коментатори, запросивши українського державного лідера до парламенту, депутати Бундестаґу поставили його на один щабель з такими політиками, як президент США Джордж Буш, президент Франції Жак Ширак або кремлівський лідер Володимир Путін, які свого часу теж виступали в парламенті в Берліні.

У промові, яка неодноразово переривалася оплесками, Віктор Ющенко подякував німцям за підтримку Помаранчевої революції і знову наголосив на європейській перспективі України. Водночас з огляду на Росію він заявив, що прагнення України приєднатися до ЄС не спрямоване проти жодної іншої країни. Крім того, у своїй промові Ющенко закликав німецьких політиків лібералізувати візовий режим для громадян України. На його думку, така лібералізація могла б спочатку поширитися на певні групи населення - йдеться передусім про студентів, науковців, підприємців та журналістів. Коментуючи виступ українського президента, лідер “зелених” Клаудія Рот з огляду на візовий скандал заявила, що це було застереження для всіх тих, хто намагається запхати населення цілої країни в нішу, куди воно взагалі не належить.

Перед виступом у Бундестазі президент України зустрівся з канцлером Німеччини Ґерхардом Шредером, який виступив за “нову динаміку” у відносинах з Україною: “Німеччина хоче допомогти Україні в зближенні з євроатлантичними структурами та підтримує її прагнення отримати від Європейського союзу статус країни з ринковою економікою. І, звичайно, ми виступаємо за членство України в Світовій організації торгівлі”, - сказав Шредер.

Під час перебування Ющенка в Берліні серед німецьких політиків спалахнула дискусія про необхідність надати Україні перспективу членства в ЄС. Як зауважив експерт з питань зовнішньої політики парламентської фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів Фрідберт Пфлюґер:

“Географічно Україна лежить у Європі, і вона повинна отримати європейську перспективу. Те, що впродовж наступних років або навіть десятиліть ця країна, можливо, ще не буде готовою для членства в ЄС, - це інше питання. Але ми не можемо зачиняти двері в неї перед носом”, - зазначив Пфлюґер.

Загалом німецькі політики позитивно оцінили візит Віктора Ющенка до Німеччини, наголосивши на важливості приїзду українського державного лідера до Берліна. Заступник голови фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґернот Ерлер, зокрема, пояснив:

“Оскільки йдеться про економічний розвиток, про робочі місця, про конкретні проекти. Йдеться також про консультації, про структурні зміни та вдосконалення законів в Україні. В усіх цих ділянках Німеччина могла б стати провідним партнером України”.

До речі, під час перебування Ющенка в німецькій столиці сторони досягли домовленості про створення міжурядової робочої групи, мета якої - прискорити втілення в життя спільних проектів, передусім в економічній сфері.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG