Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Лугар про Леоніда Кучму, Віктора Пінчука та ініціативи уряду Юлії Тимошенко.


Сергій Куделя

Вашингтон, 3 березня 2003 року – Україна повинна чітко визначити правила проведення реприватизації, без яких вона може втратити довіру закордонних інвесторів. Про це, під час виступу в Інституті Кеннана у Вашингтоні, заявив американський сенатор та голова сенатської комісії у закордонних справах Річард Лугар. Водночас, він зазначив, що залишається оптимістом щодо України, яку він відвідав під час другого туру останніх президентських виборів. Про Україну йшлося і під час його нещодавньої зустрічі із Президентом Бушем у Білому Домі.

Упродовж останніх декількох місяців минулого року, сенатор Лугар тричі відвідував Україну, зокрема як спеціальний представник президента Буша під час другого туру президентських виборів. Сенатор каже, що ступінь фальсифікації результатів голосування 21 листопада відразу переконав його у причетності до цієї фальсифікації української влади.

Однак, сенатор Лугар згадує, що під час його зустрічі із тогочасним президентом Кучмою, український лідер тоді не хотів визнавати свою участь в організації виборчих фальсифікацій, а на текст листа від президента Буша пан Кучма відреагував із “зловісною посмішкою”. На думку Лугара, “видавалося, що Кучма вже звик чути схожі претензії майже щодня.”

Все ж, американський сенатор продовжує називати Леоніда Кучму своїм приятелем, та вважає його “розумною та прагматичною особистістю”. Сенатор Лугар також переконаний, що історія колись ще визнає роль Кучми у забезпеченні мирного переходу влади в Україні. Адже, як стверджує американський законодавець, дехто в оточенні колишнього президента України підштовхував його до використання сили проти протестуючих, але Кучма вирішив радше змиритися з поразкою.

У виступі в Інституті Кеннана сенатор Лугар також згадав і про своє спілкування напередодні виборів із зятем Кучми - Віктором Пінчуком. Їхня розмова відбулася тоді під час прийняття в американському посольстві. Ось що розповідає Річард Лугар: “Пінчук відвів мене у бік, і запитав: “Що це за наслідки, якими ви лякаєте можливих співучсаників фальсифікацій?” Я сам не знав точно, якими можуть бути ці наслідки. Але дехто в Україні виявився занепокоєний можливістю позбавлення американської візи. І Віктор Пінчук вирішив, що така санкція може бути застосована і щодо нього. Він, як міжнародний бізнесмен, звісно не хотів цього. Отже, тому він запросив мене виступити у програмі новин на його каналі, та розповісти про свої враження від виборів. Що я і зробив.” – каже сенатор Лугар, маючи на увазі канал ICTV

Коментуючи рішення нової української влади щодо виведення українського контингенту з Іраку до жовтня цього року, сенатор Лугар сказав, що це не є позитивним фактором в українсько-американських відносинах, але додав:

“Я це розумію як виконання передвиборчих зобов”язань Віктора Ющенка. Вони тактично вирішили перенести дату виведення військ на жовтень, а не здійснювати її відразу у березні чи квітні.”

Американський сенатор також прокоментував наміри уряду Юлії Тимошенко провести реприватизацію деяких промислових об''єктів:

“Багато хто в Україні вважає, що приватизація відбулася несправедливо і принесла значний прибуток обмеженій кількості осіб за рахунок решти суспільства. З прагматичної точки зору, те ж саме відбулося і в Росії.” – каже сенатор Лугар, але водночас він сподівається, що на відміну від Росії, дискусія щодо реприватизації в Україні пов”язана із принципом верховенства права та поваги до акціонерів, які не мають контрольного пакету акцій. Тільки за цієї умови, перерозподіл власності в Україні буде позитивно сприйматися інозменими інвесторами, наголошує голова сенатського комітету у закордонних справах Річард Лугар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG