Доступність посилання

ТОП новини

Паризькі аналітики пропонують легалізувати вирощування опіумного маку в Афганістані.


Марія Щур

Прага, 9 березня 2005 – Вирощування опіумного маку досі є головним засобом виживання для афганських селян. Але замість того, що боротися з ним, французька дослідницька організація пропонує легалізувати вирощування маку, проте не для ринку наркотиків, а для фармакологічної промисловості. Цим, на думку паризьких аналітиків, світова спільнота зможе вбити двох зайців: і дати можливість заробити афганським селянам, і відібрати доходи у наркобаронів.

Згідно з даними, нещодавно опублікованими у звіті ООН, наркобарони Афганістану контролюють близько 60% економіки країни. Бо приблизно така частина народного господарства пов’язана з вирощуванням, переробкою та продажем опіумного маку. Однак боротися із таким масовим явищем шляхом заборон, на думку представників ООН, не лише неефективно, але і несправедливо стосовно афганських селян, для яких вирощування маку – єдине джерело доходу. Спроби замінити мак на якусь іншу сільськогосподарську культуру також не принесли результатів.

Своє оригінальне рішення проблеми запропонував паризький науковий інститут під назвою Сенсільська Рада. На думку французьких науковців, настав час легалізувати вирощування маку в Афганістані, але у суто медичних цілях. В інтерв’ю радіо «Свобода» голова інституту Емануель Райнерт так пояснив свої рекомендації:

«Афганістан перетворюється у наркокраїну. Це може статися протягом наступних кількох років. Тому потрібно якось виходити із ситуації. Ті рішення, що наявні зараз, як знищення врожаю, можуть лише погіршити картину. Ми пропонуємо альтернативне рішення, що дозволить селянам вирощування законний врожай для законних цілей, тобто виробництва медичних препаратів: морфіну та кодеїну. Цих ліків бракує у світі, і особливо, у країнах, що розвиваються. Таким чином, ми зможемо запропонувати Афганістану інший шлях розвитку, за допомогою якого він зможе розвинути багатогалузеву економіку».

За словами французького аналітика, над пропозиціями працює команда вчених, що складається з економістів, фармакологів, юристів та фахівців з кримінального права. У практичній реалізації проекту візьмуть участь і афганські спеціалісти: «Першим кроком буде початок двох пілотних проектів під контролем фахівців. Таким чином, ми маємо намір з’ясувати всі деталі механізму надання ліцензій та постановки цього процесу під державний контроль. Після цього ми плануємо поширити процес на великий регіон. Кінцевою метою не є перетворити Афганістан на легального виробника опіуму, а лише консолідувати процес розвитку».

За нинішніми міжнародними правилами, країни, що мають намір вирощувати наркотичні рослини для медичних цілей, повинні отримати ліцензію від спеціального агентства ООН. За такими ліцензіями опіумний мак вирощують в Австралії, Туреччині, Індії та у самій Франції.

За словами Еммануеля Райнарта, в ООН зацікавилися цією ідеєю. А перші результати досліджень французька група планує представити у вересні на спеціальній конференції в Кабулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG