Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко натякає на зміну напрямку нафтогону Одеса-Броди.


Марія Щур


Прага, 10 березня 2005 – Аналітики вітають заяву прем’єр-міністра Юлії Тимошенко про можливість повернення роботи нафтогону Одеса-Броди в прямому режимі. Вони говорять, що після того, як європейські банки пообіцяли гроші на добудову нафтогону до Польщі, пауза з боку Києва затягнулася, і тепер потрібно переходити до реальних кроків, яких вони чекають від президента Віктора Ющенка.

У середу на прес-конференції у Києві прем’єр- міністр Юлія Тимошенко критикувала реверсне використання нафтогону Одеса-Броди, сказавши, що нафтогін не було завантажено на повну потужність, а тому таке його використання нерентабельне. Вона зазначила, що Україна хоче якнайшвидше почати транспортувати нафту в прямому напрямку до Бродів, а також добудувати нафтопровід «Одеса-Броди» до польського Ґданська. За словами Тимошенко, перехід до прямого використання нафтогону буде безболісним та безконфліктиним, бо російські компанії, які раніше боролися за реверсне використання нафтогону, тепер готові брати участь в аверсному проекті. Хоча про конкретні терміни ще не йшлося.

Оглядачі в Україні вже давно очікували цієї заяви, бо вважали, що після того, як на добудову польської гілки нафтогону Європейський Інвестиційний Банк пообіцяв надати 500 мільйонів євро, пауза у Києві затягнулася. Адже Європейський Союз, який є акціонером цього банку, що фінансує переважно пріоритетні інфраструктурні проекти, дав сигнал, що ЄС вважає проект стратегічним для Європи. Це ще і тому, що від Бродів в перспективі може йти кілька гілок, зокрема, на країни Балтії та Німеччину.

На думку київського аналітика з Ради енергетичної політики Олени Вітер, такий самий сигнал дала і угода про надання Україні кредитної лінії Deutsche Bank у 2 мільярди євро на енергетичні проекти. Тепер, як говорить київський аналітик, слово за українським президентом. «Фінанси, як ви бачите, вже знайти не проблема. Але завдання стоїть на значно серйознішими політичними рішеннями. На жаль, досі президент Віктор Ющенко не прийняв політичне рішення про пряме використання нафтогону Одеса-Броди. Тому питання залишається підвішеним на політичному рівні».

На запитання про те, чи буде достатньо каспійської нафти для транспортування її нафтогоном, адже її відсутність була головним аргументом минулої влади на користь реверсу, Олена Вітер відповіла, що це був політичний міф. «Є інформація і є конкретні листи від продавців нафти, в тому числі з Казахстану, про те, що вони готові до постачання нафти. Але ця інформація не просочувалася до мас-медій. І я думаю, тепер це питання до нашого уряду та компетентних органів, чому не було висвітлено цієї інформації. І зараз казахські компанії готові взяти участь у роботі нафтогону Одеса-Броди. Це не є проблема. Ця проблема була вигадана», - говорить Олена Вітер, експерт Ради енергетичної політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG