Доступність посилання

ТОП новини

"Гринджоли" на "Євробаченні": чого більше – революційно-політичної доцільності чи справжньої музичної культури?


Зиновій Фрис Гості: Кирило Стеценко - композитор; Ігор Ліхута - продюсер.













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 10 вересня 2005 року.

Зиновій Фрис

"Вечірня "Свобода" в прямому ефірі.

Сьогодні і завтра з вами Зиновій Фрис.

Мені допомагають Юлія Сайко та Сергій Балабанов.

Добрий вечір!

Сьогодні ми вирішили обговорити тему, навколо якої в Україні (і не лише там) багато серйозних суперечок. Йдеться не стільки про участь івано-франківського гурту "Ґринджоли" в конкурсі "Євробачення" в травні цього року, скільки про те, чи були витримані належні формальності відбору, і чи не перевищила при цьому влада (нова влада) своїх повноважень.

Іншими словами, чи в новій Україні змішують політику і культуру? Чого більше у факті участі в "Євробаченні" гурту "Ґринджоли", що виринув під час помаранчевих подій, революційно-політичної доцільності чи справжньої музичної культури сучасної України?

Наші гості сьогодні - Кирило Стеценко, композитор; Ігор Ліхута, продюсер. Дякую, панове, за участь в нашій передачі. Дуже приємно, що дискутуватимуть люди, які знаються на обговорюваній темі.

“Разом нас багато” – пісня, яка завоювала серця мільйонів українців, пісня, яка існує вже польською та іншими мовами. Власне, навколо цієї пісні, пісні, яку визнали, яку люблять, в яку закохані, і буде точитися наша дискусія.

На сам початок хочу запропонувати гостям і слухачам короткий діалог, який пролунав не так давно в ефірі “5-каналу”. Діалог ведучого з його гостею - міністром культури України Оксаною Білозір. Діалог про те, як гурт "Ґринджоли" потрапив на "Євробачення".

Ведучий

Були суттєво порушені правила вибіркового конкурсу “Євробачення”. Ми знаємо, що “Ґринджоли” разом з деякими іншими виконавцями з’явилися без жодного вибіркового конкурсу вже на заключному етапі.

Оксана Білозір

Був один уряд, став інший уряд. Була одна країна, стала інша країна. Це перше. Тобто, звичайно, мусили зміститися акценти. Але найголовніше - це те, що таке вибірковий тур, в принципі? Це те, що ми для себе видумали, запропонували для себе таку схему, але не вказали, що не може бути чогось додатково внесено, і так далі.

Ведучий

З таким успіхом, якщо у нас знову поміняється уряд, то до травня місяця ми знову можемо очікувати на те, що якась третя група буде представляти?

Оксана Білозір

Ні, звичайно, що ні. Ти ж не перефразовуй. Все відбулося правильно, все відбулося в представленні України багатогранно. Якщо раніше певна частина артистів навіть не уявляла, що вона може бути допущена до того чи іншого конкурсу, вони не відчували своєї сили, вони не відчували, наскільки вони спроможні реалізовувати національний інтерес.

То після помаранчевої революції вони укріпилися в цій силі. Вони укріпилися в цьому дусі, тому абсолютно мають право бути дорахованими до цього конкурсу.

Ведучий

Є така схожа аналогія, яка примушує задуматися про цінність правил і про політичну доцільність. Ви для себе як цей баланс виводите, про формальні правила, про політичну доцільність?

Оксана Білозір

Звичайно, політична доцільність, тому що вона дає перспективу.

Зиновій Фрис

Панове гості, точка зору Оксани Білозір – це точка зору не лише співачки, тепер це й точка зору представника влади, так би мовити, державної жінки.

Панове, наскільки аргументи представника нової влади видаються вам аргументованими? Особливо, коли вона говорить про правила гри і про політичну доцільність? Прошу, пане Ліхута?

Ігор Ліхута

Добрий вечір усім. По-перше, я хочу привітатися, привітати всіх слухачів, пана ведучого, а також свого колегу, прекрасного музиканта, пана Кирила Стеценка, добрий вечір.

Кирило Стеценко

Добрий вечір, дорогі радіослухачі. Я вітаю і Ігоря в нашому спільному ефірі.

Ігор Ліхута

Знаєте, чесно кажучи, я не буду зараз обговорювати професійний рівень всіх, хто брав участь у вибірковому турі і професійний рівень гурту “Ґринджоли”, тому що на сьогоднішній день у цьому немає сенсу просто.

Я хочу сказати, що стосується політичної та революційної доцільності. Мені здається, що завжди, тим більше зараз, коли Україна задає тон в політиці в усьому світі, коли на Україну на сьогоднішній день як на демократичну державу рівняється, практично, весь світ, треба, щоб усі кроки, в першу чергу, кроки, пов’язані з культурою, були абсолютно не політично або революційно доцільні, а були законні.

Я абсолютно був би спокійний, якби, наприклад, було зроблено таким чином, що сказали б, що от знаєте, не буде вибіркового, у нас дуже мало часу, нова країна, нова держава, нова влада, нова музика, новий світ зараз на вулиці, 2005 рік, давайте зробимо наступним чином.

Ми хочемо зараз, щоб від нас, від України була така група, як, наприклад, “Ґринджоли” чи ”Тартак”, як було в минулому році, позаминулому році, коли був Сашко Пономарьов, була Руслана, котра зробила таку прекрасну перемогу для нашої держави. І, мені здається, що це було б нормально, і в цьому була б своя доцільність, але відкрита і щира.

Але коли сталося так, що нібито був вибірковий тур, була купка артистів, котра пройшла майже всі тури, витрачали гроші, шили костюми, писали пісні, брали участь у вибірковому, а потім просто прийшли хлопці...

І навіть не в тому, що вони перемогли, проблема, а в тому, що, як мені здається, був порушений деякий творчий закон, якщо можна так сказати. Тому, я думаю, варто було більш коректніше підходити до цього питання.

Зиновій Фрис

Дякую. Пане Стеценко, політична доцільність чи правила гри, що важливіше в цій ситуації?

Кирило Стеценко

Важливіше – професіоналізм, як в тому, так і в іншому боці. І є таке спостереження в нашому житті за нашим минулим та сучасним, що якщо відсутній професіоналізм, то межа між непрофесіоналізмом та порядністю або непорядністю, практично, стерта. Тоді важко сказати, що є тут: чи тут є злий, хибний задум, чи тут є насправді непрофесіоналізм.

В цій ситуації, знаєте, я тут сказав, що грішними є 4 сторони, які? Організатори від України – НТКУ (поясню, чому). Друга грішна сторона – це менеджмент Ані Лорак, маю на увазі продюсера, в першу чергу.

Третя сторона є винною, очевидно, - сторона політична, яка певним чином втрутилася в хід конкурсу. І четверта винна сторона – це журналісти, яким забракло етики, професіоналізму в тому, щоб ці делікатні питання обговорювати з професіоналами, а не самим наперед вирішити, що є мистецько-художнє високе, а що є низьке, що є правильне, а що є неправильне.

Вибачте, панове журналісти, треба читати правила європейського відбору спочатку, перш ніж на “5 каналі” заявляти, що було суттєво порушені правила “Євробачення”.

Переді мною правила “Євробачення”. Я їх взяв з Інтернету, називаються “Правила пісенного конкурсу “Євробачення” - 2005”.

В розділі 5, перший пункт, написано, що кожен мовник, учасник, тобто телекомпанія кожної країни має представити національну пісню. Зауважте, що конкурс не виконавців, а пісень.

Далі. Процедура національного відбору має вирішуватися мовником на його власний розсуд. Що ж ми порушили, якщо ми будемо апелювати до європейської мовної спілки? Ми нічого не порушили.

Тому, панове журналісти, треба читати спочатку об’єктивні першоджерела, а потім, це я, звичайно, не для Вас кажу, шановна Прага, а це є один із пунктів, ми акцентували на Романа Скрипіна.

Зиновій Фрис Пане Стеценко, якраз мовиться про те в тих публікаціях, які я читав, які я навіть маю перед собою, якраз мовиться не про правила європейського конкурсу, а мовиться про українські правила...

Ігор Ліхута

Про внутрішні правила.

Зиновій Фрис

Якраз в цьому журналісти, мої колеги кажуть, що ці правила були порушені. Так все-таки, Ви кажете, що не порушені, пане Стеценко. Так пане Ліхута, все-таки було порушено чи не було порушено?

Кирило Стеценко

Я плачу просто від “компетентності” журналістів, які читають газети і пишуть же в них. Самі пишуть і самі читають. Геніально!

Ігор Ліхута

Ви знаєте, пане ведучий, мені здається, що безумовно, можна дуже багато говорити про якусь казуістику, впадати в такий розпач, коли ми говоримо, що чи внутрішні, чи зовнішні проблеми у нас в даному випадку стоять. Мені здається, що безумовно внутрішні.

Кирило абсолютно правильно сказав, поруч з ним тут є правила, я дивлюся, абсолютно стовідсотково він правий. Але дійсно, як я вважаю, це моя суб’єктивна думка, що в даному випадку порушені внутрішні, саме український параграф того, що відбулося.

Ще хочу пояснити, я вже проводив таку паралель, може вона не досить цікава і не досить влучна, але, мені здається, правильна.

Для всіх має бути один закон. Якщо команда “Реал” (Мадрид) чи “Спарта”, чи “Динамо” (Київ), чи “Мілан” беруть участь в турнірі Кубок кубків чи Кубок європейських чемпіонів, наприклад, вони не можуть одразу прийти до фіналу, вони мають пройти повністю все: від одної шістнадцятої до кінця, пройти всі вибіркові тури.

І тоді уявіть собі, що, наприклад, не дай Боже (Прага – прекрасне місто, Чехія - шикарна країна), але “Спарта” каже так, що “хлопці, знаєте, у нас зараз революція пройшла, давайте ми одразу у фінал потрапимо”.

Я думаю, що весь футбольний світ просто посміявся би і сказав, що знаєте, це такий не дуже цікавий жарт. Він би не дуже тут пройшов, невлучний жарт.

Тому, мені здається, що все ж таки не будемо вдаватися в ту риторику чи зовнішні помилки, чи внутрішні, а закон має бути законом, це, мені здається, головне. Я це хотів би особливо підкреслити.

Кирило Стеценко

Я тепер скажу що закон має бути законом тоді, коли він є. Значить я, як завідувач кафедри менеджменту шоу-бізнесу разом зі своїми студентами жваво і живо цікавився процедурою проведення в Україні “Євробачення”, відбору “Євробачення”.

Коли на першому закритому відбірковому турі я побачив, що відбір здійснювали не музиканти, а представники сторінок жовтої преси, там був тільки один музикант Ксенофонтов, а п’ять інших це були продюсери телерадіокомпаній і журналісти газет, таких видань неспеціалізованих, немузичних.

До речі, які більше пишуть саме про світські новини. Одним словом я був вражений, дуже ображений. Зрозумів, що це непрофесійно...

Зиновій Фрис

Тобто, від самого початку, Ви хочете сказати, були порушення (фраза не зрозуміла), Томенко запропонував чотири групи?

Кирило Стеценко

Я скажу, що з самого початку це було не проведено професійно, тому що цим не займалися музиканти. Переважно робили такий “мєждособойчік” для своїх людей, щоби досягти свого результату.

Я, до речі, хотів, щоб Ані Лорак перемогла ще тоді, коли Руслана закінчила переможно свій турнір минулорічний. Я знав, що має бути або Ані Лорак як гарна дівчинка, яка покаже ліричну частину української душі і красу голосу і зовнішності.

А другий варіант для мене (як би протилежна образна система - це Олег Скрипка як соліст, який міг би показати свою біологічну талановитість, силу, талант свій.

Але потім, коли почався цей відбір, вже було видно, що тут якось все діється дуже приховано, невідомо, хто затверджував це журі. Тільки через два місяці мені вдалося дістати положення, ці самі правила, які порушив Томенко. Вони не були опубліковані ні в Інтернеті, ні в газеті...

Зиновій Фрис

Ви згадали про Томенко, панове, так давайте про суть ми будемо говорити.

Кирило Стеценко

Така суть, що правил не було, правила не були опубліковані, не були гласні немає підпису, немає дати. Є тільки така інструкція, наприклад: “Отрправлять нужно к нам: Мєльнікова 42, НТКУ, конкурс “Євровідініє”. Пєсня должна бить своя, то єсть нє пєпєпівать. Стіль нє важен. Учтітє, что вибірают 100 учасніков”. Далі йдуть українською мовою правила приблизно на півтори сторінки.

Вибачте, це несерйозно, це не є державний підхід. Що ж ми порушили? Ми не порушили, а просто невідомо таке: хто битий, а хто небитий.

Я просто піддаю сумніву існування цих правил як професійних, хоча вони існували, але закритого типу, а головне, що вони не були опубліковані. От яка проблема.

З того, що Ви говорите про Томенко, я не заперечую, що це було неправильно, і це не є гріх, коли збоку щось вводиться.

Але, на жаль, подано через ЗМІ так, нібито Томенко призначив “Ґринджоли”. Ні, так не було. Отже, перемогли у конкурсі (було голосування абсолютно чисте, справедливе. Фірма “Соло-інтернешнл” дає можливість зробити аудит, і це державні нотаріуси перевіряли, голосування було правдивим, тобто з 19 виконавців найбільше голосів набрали “Ґринджоли”. Це було справедливо.

І ще один момент делікатний: після того, як вже закінчився другий публічний по телебаченню другий тур, то в останній день якраз М.Томенко вийшов в ефір і сказав, що ми вирішили, що для більш повного представлення України на міжнародному форумі, має бути введено ще п’ять найкращих команд, які себе показали на Майдані Незалежності, вони не мали змоги бути на (слово незрозуміле), тому що в цей час була революція. В принципі, так, але вони не брали участі у відборах.

Наступного дня жоден журналіст, жоден орган нічого не сказали, що це несправедливо, чекали 10 днів, допоки не програла Ані Лорак. Тільки тоді почався шквал атак. Чому це було спочатку зроблено спочатку так, як це робиться у демократичних країнах, де шанують закон. Тільки є порушення – на наступний день моментально шквал атак. У нас цього не було. Чому? Бо якби перемогла Ані Лорак, то всі про це забули б. Хіба ні?

Зиновій Фрис

Пане Стеценко, але у багатьох тих публікаціях якраз Лорак практично не згадується. Йдеться про те, чи все це було справедливо, і чи не йде змішування політики і культури з тим, що було за комуністів, що було впродовж багатьох років.

Якраз О.Чередниченко у статті “Євробачення”: політика, шоу чи бізнес” на сайті “Майдан” запитує, чому у нашій країні, поборовши політичне беззаконня, з’являються нові роздуми на тему: “Бути чи не бути брехні? Чесно, чи знову прикриємо очі, вуха та ротик, побоюючись наслідків, бо таки звикли, що все вирішують сильніші”.

Ви сказали, пане Стеценко, що Томенку не вартувало б туди лізти, не вартувало б за когось там агітувати, бо дійсно важко уявити собі, що в США Джордж Буш чи хтось з його оточення хотів би якимсь чином просунути групу, яка, наприклад, допомогла йому виграти у штаті Техас.

Скажіть, пане Ліхута, чи не було у нової влади української іншої можливості якось віддячити “Ґринджолам”, наприклад, дати їм 100 тисяч доларів на розвиток групи. Зрештою, можуть бути десятки, сотні інших способів віддячити. Чому саме цей найлегший спосіб: “А я скажу, і нехай вони будуть там, на “Євробаченні”. Чому такий трохи совєцький підхід?

Ігор Ліхута

Мені здається, що є два пункти, на котрих я хотів би наголосити.

По-перше, говориться про те, що пісня “Нас багато і нас не подолати...” – це пісня-хіт. Так, я згоден з тим, але з одним великим запитанням, що це хіт в Україні, але українці не будуть голосувати за своїх, за українську групу, тому цей хіт пройде, його просто ніхто не побачить.

По-друге, справа у тому, що до конкурсу “Євробачення” ще дуже багато часу, це буде в травні. Всі події, які відбувалися у нас в Україні наприкінці минулого року та на початку поточного року, за п’ять місяців, мені здається, трохи по-іншому будуть відбиватися на всьому тому, що зараз відбувається в Європі, тому всі європейці за 2-3 дні забувають, що в їхній столиці відбувається, а що відбувається в державі Україна, мені здається тим більше.

Тому, мені здається, що ця пісня не буде мати для них такого душевного підйому, такого патріотичного запалу, як вона мала на Майдані у Києві. Мені здається, що цей постріл буде вхолосту.

Щодо того, як віддячити, то, ви знаєте, я хочу сказати, що я хочу підтримати на 200% те, з чого почав Кирило Стеценко, що справа у професіоналізмі. Мені здається, яка б не була на сьогоднішній день у нас демократична революційна доцільність чи держава, то хлопці, які не мають досвіду виступів на великих майданчиках.

Я не беру на сьогоднішній день Майдан, тому що то були однодумці: одні стояли на сцені, інші стояли на Майдані, тому в них було одне серце. Тут вони вийдуть, де буде багато світла, де перед ними буде багато камер, де треба буде співати живцем, при чому, підкреслюю: співати, а не говорити, їх будуть дивитися мільйони телеглядачів по всьому світі, і це так може нашкодити, тому що їхня психіка і їхні професіоналізм ще до цього не підготовлені так, як, наприклад, у Ані Лорак.

Чому всі говорили, що переможе Ані Лорак? Все зрозуміло, адже на фоні всіх інших учасників, котрі брали участь у цьому відбірковому турі, вона була найпрофесійнішою.

Чому інші артисти професійні не брали участь у цьому відбірковому турі, тому що всі знають те, що, хто бере участь у відбірковому турі “Євробачення”, треба знайти шалені гроші, спонсорів і практично півроку свого творчого і фізичного життя надати саме конкурсу “Євробачення”, а все решта поставити на другий план.

Тому артисти просто подумали і порахували, а навіщо, якщо ми будемо заробляти, як завжди заробляємо собі на життя, концертними поїздками Україною, то навіщо нам стільки часу, сил, нервів, грошей віддавати на те, на що ми не знаємо.

Тому, я думаю, що найкраще було б підготувати таку групу, як “Ґринджоли”, котрі дійсно... Не тільки вони одні, але і “ТНМК”, і “Океан Ельзи”, адже у нас дуже багато класних груп... І на наступний рік підготувати і достойно законно представити нашу велику державу. Мені здається, то було б найкраще.

Зиновій Фрис

Тобто, коли це вже забудеться, що вони були героями Майдану, і ця політична сторона могла б відійти трошки у сторону?

Ігор Ліхута

Я не можу сказати, що “Ґринджоли” – це герої Майдану. На Майдані були всі герої, всі групи, всі артисти, котрі там виступали.

Але я не хочу когось виділити, що хтось кращий, хтось гірший, просто все треба робити по закону: підготувати групу, надати їй ефіри, щоб все було по-людськи, а не от так: швиденько виступили, а тепер що робити далі. А якщо хлопці займуть 11-те місце, а якщо 12-те місце, то хто за це буде відповідати?

Звучить пісня

“Разом нас багато, нас не подолати...”


Зиновій Фрис

Виконавчий продюсер ЄС мовлення Сванте Стокселіус заявив одній шведській газеті, що якщо українська пісня виявиться політичною пропагандою, то це суперечитиме всім правилам.

До того ж, пісню “Разом нас багато...” ВВС вважає піснею, поцупленою, мовляв, цей ремейк революційного іспанського шлягеру.

Чи не буде мати Україна, пане Стеценко, відразу три скандали: порушення у відборі, політична пропаганда і плагіат?

Кирило Стеценко

Треба говорити з названими Вами людьми, тому що ВВС – це велика корпорація, треба говорити з тією людиною, яка це сказала. До речі, журналіст ВВС – це не є експерт вищого ґатунку.

...Я хотів би почути іспанський гімн про який ви говорили. Я, наприклад, чув версію, що ця пісня чилійського повстання часів Сальваторе Альєнде, яку написав Віктор Харов, коли я послухав, я дуже довго сміявся, сміявся, тому що журналісти набагато краще знають музику, ніж музиканти і вони все вирішують за нас.

Зиновій Фрис

Не любите Ви журналістів?

Кирило Стеценко

Я дуже люблю, але я прошу бути професійними і не переходити свої межі. Є інформація, є етика журналістська. Знаєте медицину все ж таки не вирішують, діагноз не ставлять, а в музиці, вони вже все знають.

Зиновій Фрис

Пане Стеценко, може, тому що українське суспільство не дістало належної відповіді на всі ці запитання і з’являються ось такі публікації, які вам не подобаються, можливо і не тільки вам?

Кирило Стеценко

Вони мені подобаються, вони мене веселять.

Зиновій Фрис

Це якраз результат?

Кирило Стеценко

Я таке читаю, тому що це треба потім зберігати і сміятися через 20 років просто це є кумедно дуже. А з приводу політики, то взагалі в умовах цього немає, але можуть бути і традиції ще фестивалю “Євробачення” І тоді я би на місті продюсере “Ґринджоли”, саме поговорив би з керівництвом “Євробачення”, і дав би їм на експертизу тест.

Хай вони скажуть, що там може бути сумнівним і просто змінив би ці місця, які не проходять за стандартами. Вони б мусили це теж опублікувати перш ніж висловлювати думки. Знаєте, якщо ми говоримо про закони, то Україна має добиватися виконання законів не тільки в межах держави, але і за її межами. Будьте справедливі не майте подвійних моральних стандартів.

Ігор Ліхута

Не дивлячись на те, що я нібито є опонентом пана Кирила Стеценка. Ви знаєте, я знаю цю пісню і хочу сказати, що я чесно кажучи крім настрою, я не бачу жодного плагіату. Може є якась спільна ідея в двох цих піснях, але плагіату я не бачу. Це абсолютно щиро.

Я не можу сказати, що я є таким великим прихильником “творчості” групи “Ґринджоли”.

Кирило Стеценко

Це провокаційна заява, яка абсолютно безвідповідальна була і її підхопили наші журналісти, і почали про це всі писати. Треба перевіряти дані. Так що я би радив до 21 березня, а це, коли кожна країна повинна бути на зустрічі голів делегації уже подати остаточний варіант. Хто буде виступати на конкурсі і який буде текс, якою мовою і так далі.

Ми до 21-го березня маємо ще шанс, щоби з’ясувати ці делікатні проблеми щодо політичної заангажованості.

Ігор Ліхута

Мене особисто в контексті конкурсу “Євробачення” не покоїть інша справа, може ми не звернули на це увагу. У нас є така думка і вона існує не тільки в Україні, а всіх країнах бувшого Радянського Союзу, що Україна є дуже співучою державою.

І це, безумовно, нас дуже тішить, як українців, як патріотів своєї держави. Але, коли я подивився у ці відбіркові конкурси від першого до останнього всіх тих виконавців, котрі виходили на сцену і буцімто співали або робили вигляд, що співають під плюсову фонограму, то значить, що вони відкривали просто рот.

Ви знаєте, я був просто шокаваний, де ж ця співуча Україна, я просто був шокований. Тому що на цьому тлі декілька виконавців дійсно виглядають професійними і саме це була перша Ані Лорак.

Кирило Стеценко

Я хотів би додати, що мене це теж шокувало, що перші два відбіркових тури відбувалися без участі семи вокалістів. Тобто всі пісні були на фонограмах - це були аудіо касети - перший тур. Я хотів би послухати цих 200 пісень, до речі.

Можливо там були таланти, яких не побачили журналісти із бульварних видань. А на другому турі, всі виступали під фонограму - теж плюс. Тобто, фактично, ми навіть не знаємо чи вони вміли співати (ті виконавці на перших двох турах) і тільки не третьому турі нарешті ми почули, що вони можуть.

Ігор Ліхута

І так само, я паралельно дивився російське “Євробачення” відбіркове. Там фантастично все виглядало на фантастичному професійному рівні звучала звукова апаратура і виконавці дуже гарно співали.

Кирило Стеценко

А чомусь білоруська перемогла.

Ігор Ліхута

Повертаємося до першого, що Україна і Білорусія дуже співуча держава.

Зиновій Фрис

Панове, ми зараз продовжимо ще одну точку зору. Ось, що сказав з приводу всіх тих баталій навколо “Євробачення” і групи “Ґринджоли”, відомий український письменник в Україні і за межами Андрій Курков.

Андрій Курков

Вони, думаю, шансів практично не мають, тому що це після не в форматі “Євробачення”, по-друге, ситуація зрозуміла більш-менш. Але я б сказав так, що в будь-якому разі, якщо вони виграли чесно і не було ніяких маніпуляцій, і вони переписали слова, і там нема Ющенко, і нема революції, то це нормально.

В цьому сенсі, звичайно, Ані Лорак біль гармонійно би вписалася в цю безладну і європісенну епопею. Звичайно, цей скандал зовсім заполітизований і це питання заполітизоване, і я би не втручався.

Справа в тому, що всім відомо, що Ані Лорак приймала участь в концертах за Янукович, а “Ґринджоли” за Ющенка, який переміг. Чи є логічним те, що їх обрали? Я взагалі не вірю в голосування через Інтернет, тому що це можна замовити або можна налаштувати своїх друзів, щоб вони з різних адрес проголосували за цю пісню.

Зиновій Фрис

На сайті “Дзеркало тижня”, я процитую: “Те, що зробив Томенко - це є просто ганьба і повна дискредитація нової влади, і Президента, і втручання влади до відбору “Євробачення” – це підтримка найкращих традицій минулого режиму і традиція радянських часів”

І ось цілковита протилежна думка: “Після болота соціального життя та ідей кравчуківської, кучмівської системи, почався рух в головах людей, що обов’язково веде до нової соціальної і культурної самоідентифікації нації”.

Отже, відбір революційної пісні, як прояв початку самоідентифікації нації, як вам така теза, пане Стеценко?

Кирило Стеценко

Я вважаю, що українці відчули себе українцями, але значно раніше. Тобто, це було проявлено на Майдані Незалежності, а пісня “Разом нас багато” – це власне кажучи є образне відчуття, фактично, коли вони виходили на сцену, то всі відчували ейфорію.

Я знаю, що ця пісня в багатьох країнах по ФМ звучить, як саме шлягер незалежно від контексту, де вона спочатку звучала на Майдані,політично чи не політично. В цій пісні є дух свободи, дух ейфорії і кожний глядач, слухач вдячний завжди артистові, якщо він всиляє в нього дух ейфорії. І це не можливо зробити штучно, це не можливо виробити через якісь професійні вправи.

Слава Богу, що у “Ґринджолів” є ця щирість, є віра в те, що вони роблять і коли вони виходять на публіку, то народжується це чудо, чудо радості.

Ігор Ліхута

Мені здається, що було б гарніше і було б красивіше, якщо... Уявіть собі біля телевізору пів на дев’яту, пів на десяту вечора смакуєте прекрасне чеське пиво і дивитесь, як виходе на сцену, на гарну красиву сцену прекрасна українка, сексі, котра має шикарний голос, котра має прекрасну фігуру, котра дуже гарна, красива дівчина і її ототожнюють з Україною.

Я не кажу про те, що я проти “Ґринджолів”, але я дивлюся телевізор і уявляю, що виходять “Ґринджоли” щось з ними там зроблять якісь поміняють майки, футболки, а коли я уявляю, що вийде така українська “бйонс”, то знаєте мені якось рука тягнеться одразу голосувати саме за “бйонс”, а не за “Ґринджоли”. Я вибачаюся.

Кирило Стеценко

Я насправді теж кохаю Ані Лорак і хотів би з нею ближче познайомитися, але проблема в тому, коли на сцені буде 40 учасниць і взагалі, що формат, як говорив Курков, він сексі. Тобто, Ігор і Курков - плюс дає висновок, що це буде сексі формат.

Ігор Ліхута

Наші дівчата найгарніші.

Кирило Стеценко

Але на конкурсі краси можна загубитися. Розумієте, секрет перемоги не в тому, щоб бути відповідним форматом європейського “Євробачення”, конкурсу. Але секрет перемоги Руслани в тому, що вона перефарматувала формат під себе і тому вона була помічена серед десятків інших, які виступали в форматі.

Ігор Ліхута

Але вона гарна дівчина.

Кирило Стеценко

Це зрозуміло. Так само дуже гарний хлопець Олександр Пономарьов не переміг, тому що він намагався біти у форматі. І тому він не запам’ятався, тому він не вийшов за межі очікуваності, і тому його просто не помітили.

Я переконаний, що Ані Лорак з цією піснею, вона була би просто не поміченою. Чому? Тому що ця пісня, це є копія середньоамериканський рок поп-композиції, яка немає нічого спільного з Україною, яка є досить банальною для Європи і Америки. І тому там шансів не було.

Крім того по закону, вона не мала права цю пісню виконувати, тому що вона була вже в ротації комерційній до 1-го жовтня, що суперечить умовам “Євробаченню”. Це помилки продюсера, а не Ані Лорак.

Зиновій Фрис

Все таки, як подолати той негативізм, який зараз в українському суспільстві певний негативізм існує навколо “Євробачення” і, зокрема, “Ґринджолів”. Як зробити, аби все таки пройшло гладко і чітко, пане Стеценко?

Кирило Стеценко

Говорив Шевченко: “Обніметеся брати мої молю вас благаю”. Треба більше мати тих якостей, які нам дали перемогу на помаранчевій революції. Більше любові, більше гідності і більше віри в Україну.

Ігор Ліхута

Я поєдную ці думки. Я думаю, що треба закінчити полювати на відьом і треба братися за руки, і працювати, і нарешті йти вперед заради нашої держави.

Зиновій Фрис

І я нагадаю, що сьогодні гостями “Вечірньої Свободи” були: композитор Кирило Стеценко і продюсер Ігор Ліхута.

Передачу вів Зиновій Фрис.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG