Доступність посилання

ТОП новини

Візит міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка до США


Юрій Дулерайн

Вашингтон, 10 березня 2005 року - Машина української дипломатії запрацювала на повну потужність. Щойно завершився візит президента Ющенка до Берліна як він уже готується летіти до Вашингтона на початку квітня. В рамках підготовки візиту Ющенка до Сполучених Штатів сьогодні прибув Борис Тарасюк, міністр закордонних справ України.

Дводенний розклад візиту ущільнено до краю. У програмі перебування українського міністра в американській столиці - зустрічі з Ричардом Діком Чені, віце-президентом США, Кондолізою Райс, державним секретарем, Стівеном Гедлі, головою Ради національної безпеки при Білому домі, з Дональдом Рамсфелдом, міністром оборони.

У конгресі міністр Тарасюк зустрічається з низкою впливових законодавців. Секред них Біл Фрис, лідер республіканської більшості в сенаті, Ричард Лугар, голова сенатської комісії закордонних справ, конгресмен Генрі Хайд, який очолює комісії закордонних справ в палаці представників і Деніс Гастер, спікер нижньої палати Конгресу. Крім того, Тарасюк обідає з сенатором Джоном Маккейном.

І ще заплановано два публічні виступи Тарасюка. Це в національному клубі преси і перед студентами університету імені Джорджа Вашингтона.

Головна тема – пріоритети зовнішньої політики України, партнерство зі США та ЄС, розширення торгівельних можливостей для України, зокрема перспективи вступу України до СОТ.

Як зазначив в розмові з журналістами один з представників адміністрації президента Буша, Білий дім намагається допомогти українській економіці досягти статусу вільноринкової, що відповідає умовам для вступу до світової торговельної організації.

Перед тем для обговорення у Вашингтоні одна вельми неприємна. Це жорстоке побиття у Києві наприкінці лютого чорношкірого американського дипломата Роберта Сімонса групою молодиків так званих скінхедів. Сімонс вважає, що його побили виключно за колір шкіри.

Державний департамент, цитуючи ремарку Кандолізи Райс, вважає, що це поставило в незручне становище новий український уряд, який намагається підкреслити свою терпимість і демократичне майбутнє.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG