Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав віруючих РКЦ в Одесі.


Петро Каландирець

Єпископ Одеський і Симферопольський, Його Екселенція Броніслав Бернацький
Одеса, 11 березня 2205 - Римо-католикам на Півдні Україні і далі не повертають культові споруди, конфісковані під час минулого атеїстичного режиму. Про це радіо “Свобода” повідомив Його Екселенція, єпископ Одеський і Симферопольський РКЦ Броніслав Бернацький.

Кафедральний Собор Успення Пресвятої Богородиці історично належить римо-католикам. Колись цілий квартал на вулиці Катерининській в Одесі був зайнятий єпархіальною семінарією, монастирями, будинками священиків. Після розпаду СРСР вірним РКЦ повернули лише зруйноване приміщення Кафедрального Собору, який дотепер відновлюється виключно за рахунок пожертв закордонних благодійних організацій та місцевих віруючих. Кафедральний Собор Успіння Пресвятої Богородиці в Одесі нині став центром Дієцезії, до складу якої входять чотири області та автономна республіка Крим.

Розповідає єпископ РКЦ Броніслав Бернацький: “У цьому храмі не лише триває ремонт і моляться люди, але є і склад. Ми нічого більше не маємо. Лише храм і все, що всередині. Але вже поза храмом є не наше. Хто бажає їздить, домашніх тварин виводять на прогулянку, машини миють під стінами храму”.

Проблеми з поверненням культових споруд римо-католики мають не лише в Одесі. Понад 10 років вимагають поверненння храму і моляться без даху над головою віруючі з Севастополя. У Миколаєві влада повернула місцевому священику його колишній будинок, але за шість років, які минули, у цьому приміщенні звільнили лише дві кімнати. Чотири роки відмовляють у наданні земельної ділянки для будівництва костелу у Симферополі. Земельні проблеми є у вірних РКЦ нині у Херсоні, селищі Криве Озеро Миколаївської області, райцентрі Ізмаїл Одеської області.

На жаль, за словами єпископа Одеської і Симферопольської дієцезії, Його Екселенції Броніслава Бернацького, влада не реагує на десятки листів, спрямованих на адреси різноманітних державних установ в Одесі і Києві: “Куди не звернешся, влада не надає відповіді. Від серпня землю навколо Кафедрального Собору Успіння Пресвятої Богородиці не надають навіть в оренду. Це така є свобода релігії в Україні. Я сподівався, що нинішня народна влада вирішить питання. В Одесі нам теж не було легко.Ми спільно з іншими церквами молилися за чесні вибори і розумну владу...”

На зустрічі з народним депутатом України Юрієм Кармазіним. Єпископ Броніслав і пастор Петро Мартьянов
11 березня єпископ РКЦ Броніслав Бернацький та секретар Духовної Ради християнський конфесій, пастор Петро Мартьянов зустрілися з народним депутатом України, головою партії Захисників Вітчизни Юрієм Кармазиним. Політика проінформували про проблеми, з якими зустрічаються в Одесі римо-католики та інші християнські церкви.
XS
SM
MD
LG