Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов, Пінчук і Тарута - вперше у списку мільярдерів "Forbes".


Марія Щур

Прага, 11 березня 2005 –Українські мільярдери вперше увійшли до щорічного списку, котрий публікує американський журнал "Forbes". Серед найбагатших мешканців планети журнал називає трьох українців: Рината Ахметова, Віктора Пінчука та Сергія Таруту. Побільшало мільярдерів і загалом у світі.
























Мільярдерам ведеться добре. Зросла їхня кількість та їхні статки. Представляючи новий список найбагатших людей світу, головний редактор журналу Стів Форбс сказав: “Цього року ми маємо 691 мільярдера, що на 104 більше, ніж минулого року. Незважаючи на те, що хтось помер, а хтось втратив своє багатство, вражаючим є той факт, що більше людей додалося до списку, ніж вибуло з нього. У Сполучених Штатах з’явилося 69 нових мільярдерів, в Європі 38 і 13 в Азії”.

Загалом, мільярдери походять із 47 країн, а їхні загальні статки цього року оцінюються у 2 тисячі 200 мільярдів, що на 300 мільярдів більше, ніж минулого року. Але вже і тоді це було більше, ніж виробляє за рік така країна, як Велика Британія.

Найбагатшою людиною в світі, як і раніше, залишається голова компанії Microsoft Білл Ґейтс. Його капітал оцінюється у 46 з половиною мільярдів доларів. На другому місці із 44 мільярдами також американець - інвестор Варрен Баффет. Несподівано “бронзову медаль” серед багатіїв здобув індієць Лакшмі Міттал, чия сталева імперія принесла йому минулого року понад 6 мільярдів доларів, збільшивши його активи до 25 мільярдів.

Невдалий конкурент Лакшмі Міттала у справі приватизації польського заводу Гута Ченстохова український металевий магнат Сергій Тарута з одним мільярдом доларів вперше цього року опинився у списку найбагатших людей планети. Керівник “Індустріального Союзу Донбасу” в інтерв’ю “Українській Правді” вже встиг заявити про те, що дані журналу "Forbes" некоректні. За його словами, активи компанії можуть бути і більшими, але неправильно приписувати всі ці гроші йому, бо у нього є партнери.

Серед українців у списку "Forbes" Тарута - найбідніший. На 300 мільйонів його обігнав зять колишнього президента Віктор Пінчук. А найбагатший українець, донецький бізнесмен Ринат Ахметов має більше, ніж попередні два українці разом узяті. В актив Ахметова "Forbes" записав 2 мільярди 400 мільйонів доларів.

Згадуючи про те, що і багаті також плачуть, редактор журналу "Forbes" назвав відомі імена, які втратили свої статки та навіть свободу. “Ще одне ім''я, яке сильно спустилося у списку і, мабуть, уже не увійде в нього наступного року, - це пан Ходорковський з Росії. Він зараз у в’язниці. Успіх не завжди означає, що ви все можете”, - філософськи зауважив Стів Форбс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG