Доступність посилання

ТОП новини

Борис Тарасюк скаржиться американцям на європейців та обіцяє залишити Україну в Іраку.


Сергій Куделя

Вашингтон, 11 березня 2005 - США повинні переконати ЄС, що Україна заслуговує на вступ до цієї організації. До цього закликав американців керівник МЗС України Борис Тарасюк під час першого дня свого перебування в Америці. Вчора він провів низку зустрічей із американськими законодавцями, представниками української діаспори й виступив у Міжнародному Республіканському Інституті та Університеті Джорджа Вашингтона. Водночас, під час прийняття в українському посольстві, на яке радіо «Свобода» не було запрошене, Тарасюк провів зустріч у кулуарах із керівником американського оборонного відомства Дональдом Рамсфельдом.

На думку українського міністра, європейці стали цинічнішими упродовж останніх десяти років, бо досі не готові визнавати Україну як щось більше, ніж буферну зону. Він вкотре наголосив на готовності нової української влади боротися з такими стереотипами, зокрема за допомогою США. Американці, як заявив глава МЗС, вже суттєво допомогли українцям під час періоду Помаранчевої революції. Тарасюк окремо подякував за забезпечення чесних виборів двом американським сенаторам – «ідеалісту Джону МакКейну та прагматику Річарду Лугару».

Однак, за словами Тарасюка, незважаючи на їхню підтримку, абсурдно говорити, що Помаранчева революція відбулася завдяки Сполученим Штатам. Під час своїх виступів, Тарасюк неодноразово вживав слово «революція» для окреслення минулорічних подій в Україні, намагаючись таким чином засвідчити радикальну відмінність чинної влади від її попередників. Водночас, згадуючи про особисті враження від президентської кампанії, він порівняв їх із дев’ятьма колами пекла, які повинен був пройти Віктор Ющенко, щоб здобути перемогу.

Традиційні заклики до американців скасувати дію поправки Джексона-Веника, яка обмежує українсько-американську торгівлю, та посприяти у вступі України до СОТ, Тарасюк цього разу пояснював цитатою Біла Клінтона, що «велич держави у сучасному світі вимірюється її економічним, а не військовим потенціалом».

Прикметним, під час його двох виступів не було прямих згадок про плани України щодо членства в НАТО. Хоча Тарасюк і наголосив, що не треба зважати на позицію Росії щодо можливої інтеграції України до Євро-Атлантичних структур. Адже, як нагадав міністр, Москва була проти і вступу до альянсу Польщі чи держав Балтії, але це відбулося попри її невдоволення. Так само, на його думку, повинно статися і з Україною.

Не виключено, що цю думку він висловлював під час своєї зустічі у кулурах із главою Пентагону Дональдом Рамсфельдом в українському посольстві. Як відзначають спостерігачі, ця зустріч була несподіваною через те, що глава оборонного відомства США зазвичай не зустрічається із главам іноземних дипломатичних відомств. Однак, ймовірно головною темою їхньої розмови було питання української військової присутності в Іраку. Як заявив Тарасюк, Україна залишається в Іраку, хоч і виводить звідти свої війська. Водночас, він також наголосив, що Україна й надалі буде надійним партнером США у боротьбі з тероризмом. У цьому Борис Тарасюк буде особисто переконувати сьогодні і державного секретаря Кондолізу Райс та віце-президента Діка Чейні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG