Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не скасує візи для України – все залишається в межах політики сусідства, й не більше.


Славко Волинський

Брюссель, 14 березня 2005 – Європейський Союз позитивно сприйняв нещодавню заяву Президента України Віктора Ющенка про те, що найближчим часом офіційний Київ скасує візовий режим для громадян 25 країн Європейського Союзу. Однак на жесту у відповідь – скасування віз для мешканців України з боку ЄС – іще слід почекати. Так сказала сьогодні речник Єврокомісії у справах зовнішньої політики Емма Адвін, відповідаючи на запитання радіо “Свобода”.

ЄС привітно поставилася до повідомлення про те, що Україна в односторонньому порядку зробила заяву про скасування віз для жителів Європейського Союзу, сказала речник Єврокомісії Емма Адвін на черговому брифінґу в Європейській Комісії. Це, на її думку, сприятиме розвиткові туризму громадян ЄС в Україну і сприятиме утворенню доброго інвестиційного клімату в економіку України з боку західних бізнесменів.

Але чи планує ЄС у свою чергу зробити зустрічний крок стосовно громадян України і скасувати для них візовий режим? Саме так це зробили нещодавно для румунів, болгар, хорватів, які ще не є членами Євросоюзу. Тож чи готовий ЄС не обмежуватись лише рамками “спрощення візових процедур”, які зазначені в “Плані дій Європейської політики сусідства”?

На це запитання кореспондента радіо “Свобода” представник Єврокомісії відповіла: “Я переконана, що ви добре обізнані з Планом дій і тими десятьма пунктами, які внесли до плану дій комісар ЄС із зовнішніх відносин і Європейської політики сусідства пані Беніта Ферреро-Вальднер і Верховний представник ЄС у справах спільної зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана щодо спрощення процедур одержання віз стосовно України. Крім того, ми винесли на обговорення питання правил реадмісії”, тобто, повернення нелеґальних іміґрантів.

За поясненнями працівників служби біженців ЄС, українські нелеґали деякий час матимуть пільги щодо їхнього повернення на батьківщину. Їм видаватиметься грошова допомога обсягом до 350 євро і квиток на літак до України. Згодом Україна буде зобов’язана сама покривати витрати на реадмісію (повернення з країн ЄС до України нелеґалів, які дісталися до Європи з української території). А Євросоюз у свою чергу повертатиме за власний кошт своїх “нелегалів” із України.

Для декотрих західних коментаторів така постановка питання виглядає дещо кумедною: тяжко уявити, кажуть вони, бодай десяток нелеґалів із країн ЄС, які шукають добробуту в Україні…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG