Доступність посилання

ТОП новини

У столицi Хорватiї Загребi у недiлю сталися iнциденти пiд час матчу хорватської та сербської команд із гандболу.


Михайло Рамач

Белград, 16 березня 2005 – Місцеві вболiвальники побили кiлькох сербських кореспондентiв. Жертвою стали й суддi Верховного суду Сербiї, котрi перебували у Хорватії з офiцiйним вiзитом. Мiнiстерство закордонних справ Сербiї i Чорногорiї вимагає вiд Хорватiї вжити вiдповiдних заходiв щодо органiзаторiв та учасникiв iнцидентiв.

Бiйки мiж сербськими та хортватськими вболiвальниками – явище не нове. Вистачало їх i в минулому, коли двi держави перебували в складi єдиної Югославiї. У недiлю в Загребi зустрiчалися команди з гандболу та баскетболу. А переможцями вийшли хулiгани.

Щоб уникнути масової сутички, хорватська полiцiя зупинила поїзд iз сербськими вболiвальниками в передмiстi Загреба. Та це не заспокоїло загребських фанатів. Вони зустрiли автобус iз белградськими кореспондентами й закидали його камiнням. А в салон автобуса у сербських журналiстiв полетіло все, що потрапляло фанатам під руки - вiд пляшок до мобiльних телефонiв. Одного внаслiдок травм госпiталузували, деякi повернулися додому iз синяками. Сербська преса пише про “орди дикунiв” та небачений скандал. А загребські ЗМІ вiдповiдають, що гостi провокували хорватiв своєю поведiнкою.

Речник хорватської полiцiї стверджує, що було вжито усiх заходiв згiдно зі стандартами. Полiцiя застосувала навiть сльозогінний газ, щоб розiгнати найагресивнiших. Та їх було набагато більше, і вони були краще органiзованi.

Жертвами стали і суддi Верховного суду Сербiї, котрi прибули на мiжнародний симпозiум, що в понедiлок вiдбувся в Загребi. Суддi та представники Мiнюстицiї навiть не знали, що саме того дня вiдбуваються драматичнi матчi. А загребськi вболiвальники, побачивши автобус із Сербiї, вiдразу атакували його.

Сербська делегацiя, на знак протесту, покинула хорватську столицю.Мiнiстерство закордонних справ Сербiї i Чорногорiї вимагає вiд хорватської сторони покарати винуватцiв. У повiдомленнi зазначається, що Белград, незважаючи на iнциденти, виступає за розвиток добросусiднiх вiдносин.

Наступної недiлі у Белградi заплановане проведення матчу із баскетболу мiж сербською “Червоною зiркою” та загребською “Цибоною”. Сербськi вболiвальники готують вiдповiдну зустрiч хорватам. Наразі керiвники двох команд обговорюють можливiсть вiдкласти матч, доки пристрасті не вщухнуть.
XS
SM
MD
LG