Доступність посилання

ТОП новини

Фрески Бруно Шульца повинні повернутись в Україну.


Галина Терещук

Львів, 16 березня 2005 - Скандал довкола незаконного вивезення з України в Ізраїль у травні 2001 року фресок письменника, філософа, графіка Бруно Шульца знову спалахує з новою силою. В Ізраїлі відбулись урочистості з нагоди відкриття нового добудованого корпусу музею мистецтв періоду Голокосту при меморіальному інституті “Яд Вашем”. Там будуть вперше виставлені відреставровані фрески Бруно Шульца.

Така новина викликала обурення у мистецькому середовищі Львівщини. Адже саме з Дрогобича були вивезені фрески Бруно Шульца.

Настінні розписи були професійно демонтовані працівниками інституту “Яд Вашем” у приватному помешканні в Дрогобичі упродовж 3 днів. Господарі заявляли, що отримали винагороду 100 доларів.

Причетність до вивезення фресок Бруно Шульца заперечув тодішній мер Дрогобича, а нині керівник Партії регіонів на Львівщині Олексій Радзієвський. Однак, як зазначали очевидці, фрески вивозили на кількох мікроавтобусах з дипломатичними номерами, і колишні міські керівники Дрогобича прощались з працівниками інституту “ Яд Вашем”. За неофіційною інформацією, фрески перевозили через українсько-польський кордон за сприяння дипломатичних каналів.

Тарас Возняк, редактор культурологічного журналу “Ї” торік влітку був у складі офіційної делегації України в Ізраїлі. Тоді українська сторона пропонувала створити міждержавну комісію, аби з’ясувати ситуацію про повернення малюнків в Україну. Однак від того часу справа так і не зрушилась з місця. Тарас Возняк був здивований інформацією, що вивезені фрески будуть представлені публіці:

“У таких шанованих і поважних інституціях як “Яд Вашем” повинні виставлятись об’єкти, які були законно передані чи набуті цією установою, а ті, які з’явились там в результаті напівкримінальної чи кримінальної історії, понижують рівень самого “Яд Вашем”. Це має бути місцем скорботи, пам’яті жертв Голокосту. Натомість це місце стає елементом спекуляції і не покращує, на жаль, стосунки між народами”.

За повідомленням інформагентств, Міністерство культури звернулось до міністра закордонних справ України Бориса Тарасюка з проханням відновити переговори з ізраїльською стороною щодо настінних розписів Бруно Шульца, а також міністерство ініціює створення певної робочої групи, щоб повернути незаконно вивезені фрески. Втім керівництво інституту “Яд Вашем” від першого дня заперечує, що розписи вивезені незаконним шляхом, і заявляє, що має офіційну згоду мерії Дрогобича та господаря квартири.

Тарас Возняк вважає, що Україна повинна домогтись повернення фресок в Україну, оскільки порушені міжнародні домовленості. А те, що “Яд Вашем” планує виставити розписи Бруно Шульга, Тарас Возняк називає провокацією скандалу, який виникне не лише в Україні, але й у Польщі. Адже Бруно Шульг, польський художник і письменник єврейського походження, був застрелений офіцером СС в Дрогобичі у 1942році, а вивезені настінні розписи до казок братів Грімм – це останні малюнки Шульца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG