Доступність посилання

ТОП новини

БЛИЗЬКО 68% УКРАЇНЦІВ ВІДДАЮТЬ ПЕРЕВАГУ НОВИНАМ НА ТЕЛЕКАНАЛАХ “ІНТЕР” ТА "1+1" – ОПИТУВАННЯ


16 березня. Такими є результати дослідження "Чи дійсно є незворотними помаранчеві зміни в українських мас-медіа?", проведеному Центром медіа-реформ за участю Київського міжнародного інституту соціології, Школи політичної аналітики та інтернет-видання "Телекритика" 8 лютого-5 березня цього року.

Як зазначила завідувач кафедри соціології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Світлана ОКСАМИТНА, у ході опитування були зібрані думки 1991 респондентів віком від 18 років у 132 населених пунктах України.

Згідно з результатами дослідження, близько 30% опитаних найчастіше дивляться новини по "5 каналу", 28% - по УТ-1, 27% - по ICTV.

С.ОКСАМИТНА наголосила, що в ході опитування значно відрізнялись результати в різних регіонах України, особливо це помітно на різниці між Сходом та Заходом. Наприклад, на Заході України "5 канал" популярний, так само як "Інтер" та "1+1", а на Сході часто дивляться телеканал "Україна". Серед опитаних кожен 4-5 наголосив, що вважає найоб''єктивнішими каналами знову таки “Інтер”, “1+1” та “5 канал”.

С.ОКСАМИТНА зазначила, що на запитання, чи можуть назвати журналіста якому довіряють більше за інших, майже 76% опитаних сказали, що такого не існує. 460 респондентів назвали 89 прізвищ. Серед них найчастіше згадували Миколу Вересня (17%), Аллу МАЗУР - майже 12%, Андрія ШЕВЧЕНКА (6,4%), 5 і менше відсотків отримали такі журналісти Олександр КОЛОДІЙ, В''ячеслав ПІХОВШЕК, Роман СКРИПІН, Олександр ЦАПЛІЄНКО, Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА, Костянтин СТОГНІЙ, Василь КЛИМЧУК, Ігор СЛІСАРЕНКО, Данило ЯНЕВСЬКИЙ, Володимир АР''ЄВ.

Майже половина опитаних вважає, що після другого туру виборів інформація телеканалів, новини яких вони дивляться, стала більш об''єктивною, 34% вважають, що нічого не змінилось, 5% - переконані, що інформація стала навіть менш об''єктивною.

Майже 35% опитаних переконані, що за нової влади тиск з її боку на журналістів продовжиться: на Заході такої думки дотримується 12%, а на Сході - понад 60%. 48% респондентів вважають, що журналісти і надалі залишаться фінансово залежними, 37% - переконані, що на них буде продовжуватися тиск з боку керівників редакцій.

На прес-конференції директор програм Школи політичної аналітики при НаУКМА Ростислав ПАВЛЕНКО також зазначив, що для того, щоб зміни на краще в українських мас-медіа після помаранчевої революції стали незворотними, експерти вважають необхідним, зокрема, запустити в дію механізми створення громадського телебачення та радіомовлення, впровадити в практику більшості ЗМІ публічні угоди про відкриту новинну інформаційну політику, розробку нових законодавчих ініціатив спрямованих на забезпечення ринкових перетворень у ЗМІ тощо.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG