Доступність посилання

ТОП новини

Організація Об`єднаних Націй стурбована нападом на свого партнера у Києві.


Мар’яна Драч

Прага, 17 березня 2005 року – Вдруге за останній місяць у Києві напали на співробітника закордонної організації, який виглядає не так як європейці. Група молодиків минулого тижня атакувала працівника Єврейського товариства допомоги іммігрантам, біженця з Іраку Садека Алі Шериффа. Ця справа має міжнародний резонанс. Сьогодні стурбованість нападом висловили представники Організації Об`єднаних Націй в Україні, з якими співпрацює пан Шеріфф.

Садек Алі Шерифф приїхав в Україну з Іраку у 1998-му році як біженець. За фахом він юрист. У 2001-му році отримав українське громадянство. Має в Києві сім`ю: дружину-українку, двох дітей. Сам пан Шерифф не зміг говорити з радіо "Свобода." Нападники вибили йому кілька передніх зубів, у лікарні пана Шериффа кілька разів оперували. Не менш болюча, за свідченням колег, психологічна травма. Про подробиці інциденту, який стався у ранні години 9-го березня у районі бульвару Кольцова в Києві нам розповів Леонард Терлицький, який очолює українську філію Єврейського товариства допомоги іммігрантам:

"Він пішов до магазину купити щось додому. Після того як вийшов з магазину, його жорстоко побили. На нього напали троє невідомих без якихось очевидних причин. Він говорить російською мовою з досить сильним акцентом і зовнішність у нього досить східна. Перед тим нападники попросили його прикурити. Садек пригостив одного з хлопців цигаркою. А потім отримав удар в обличчя. Він потрапив до лікарні швидкої допомоги. Його серйозно скалічили, не просто трохи побили: повалили на землю і лупцювали ногами. Били в основному по голові і обличчю. Один на ньому сидів, а інші його били" .

І ще одна важлива деталь:

"Cадік заявив, що він них не пахло алкоголем. Це важлива деталь тому, що саме з огляду на це я можу припускати, це була расово вмотивована атака, а не просто п''яна бійка" .

Впродовж двох останніх років Садек Алі Шерифф працює у Єврейському товаристві допомоги іммігрантам у Києві. Надає правову допомогу таким же біженцям і прохачам притулку, як колись був він сам. Працював за спільним проектом з ООН.

Представники Організації Об`єднаних Націй у Києві в інтерв`ю радіо "Свобода" відразу ж висловили занепокоєння нападом на пана Шериффа, назвавши його своїм партнером. Говорить речниця регіонального представництва Верховного комісара ООН у справах біженців Наталя Прокопчук:

"Ми серйозно занепокоєні тим, що мотиви цього нападу залишаються нез''ясованими. Оскільки він не знав нападників і також його не було пограбовано. Тобто, це дає підстави говорити про те, що були якісь расові причини для нападу і для побиття". Представники ООН в Україні звернулися до української влади з проханням розслідувати інцидент. А такі випадки в Україні непоодинокі. Наприкінці лютого в Києві група молодиків напала на темношкірого американського дипломата Роберта Симмонса. Міліція й далі розслідує цю справу, а міністерство закордонних справ оприлюднило заяву, у якій засудило прояви расизму і ксенофобії в Україні. Роберт Симмонс і Садек Алі Шерифф переконані, що їх у Києві атакували скінхеди. Наскільки серйозною є ця проблема в Україні? Знову слово Наталі Прокопчук з Управління Верховного комісара ООН у справах біженців:

"Наша організація піднімала це питання ще набагато раніше. Тобто, останній інцидент трапився нещодавно, але ми говорили про напади на біженців і шукачів притулку і взагалі на студентів і дипломатів неєвропейського походження ще у 2003-му році. У квітні 2003-го року також наше управління звернулося до засобів масової інформації, до правоохоронних органів і до міністерства закордонних справ для того, щоб привернути їх увагу, що такі напади відбувалися."

Крім ООН, увагу української влади до проявів ксенофобії у державі також намагаються привернути Сполучені Штати. Після нападу на американського дипломата державний секретар Сполучених Штатів Кондоліза Райс повідомила про те, що дуже жорстко говорила з українським урядом. До речі, Єврейське товариство допомоги іммігрантам, у київському відділі якої працює Садек Алі Шерифф, також американська громадська організація.

Оглядачі, з якими спілкувалося радіо "Свобода," вважають, що в інтересах нової української влади, яка намагається підкреслити свою терпимість і демократичність, ретельно розслідувати ці напади. На думку спостерігачів, це тим більше актуально з огляду на запланований на початок квітня візит президента України до Вашингтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG