Доступність посилання

ТОП новини

Українські зірки поп- і рок-музики у Великій Британії.


Леся Олійник

Київ, 16 березня 2005 – 13 березня в одному з найбільших концертних залів Лондона “Шепердз Буш Емпайр” відбувся гала-концерт під назвою “Поп- та рок- артисти з України”. Понад дві тисячі британських слухачів мали можливість почути спів Руслани, Тараса Петриненка, Гаетано, Марини Пархоменко, гурту “Океан Ельзи”.

Цій події передувало турне Руслани по Великій Британії, яке тривало майже місяць. Руслану, минулорічну переможницю “Євробачення”, запросила на відбірковий національний конкурс “Євробачення” у Британії телерадіомовна корпорація “Бі-Бі-Сі”. Українська співачка високо оцінила вокальні дані британської фіналістки Джавін Гілтон.

На конкурсі Руслана побувала в перебігу свого туру освітніми закладами багатьох міст: Лондона, Бірмінгема, Ліверпуля, Оксфорда. До слова, виступ поп-співачки в стінах Оксфорду, одного з найпрестижніших університетів світу, як виявилося, надзвичайно рідкісне явище.

Як розповіла Руслана, кожен її виступ (а їх було по три на день) перетворювався на своєрідну міні-презентацію України, оскільки юне покоління Англії знає про Україну не так багато: називають Андрія Шевченка, братів Кличків, згадують також “котлету по-київськи”.

“Я взагалі така людина, що все, що стосується цього проекту, роблю сама. Я вірю тільки тим проектам, які люди самі роблять. Через це я більше люблю рок-музику. Я не вірю в ті проекти, які створені за якимись шаблонами, коли виконавців беруть за шкірку і кажуть: “співай”. Я роблю сама цей проект, я розумію, чому я роблю саме такий і що я хочу сказати людям”.

Між тим, за словами Руслани, організатори туру просили не надто яскраво розповідати про події Помаранчевої революції, щоб не розвивати в дітях і молоді дух бунтарства.

Співачка розповіла також, що в одному з британських аеропортів зникли концертні трембіти. Оскільки цей музичний інструмент завдяки “Диким танцям” став популярним, вона висловила припущення, що трембіти просто поцупили на сувеніри.

Руслана та її балет “Життя” завершили англійський тур участю в презентації української поп- та рок-музики, що відбулася 13 березня в концертному залі “Шепердз Буш Емпайр”. Кореспондентові радіо “Свобода” пощастило стати свідком теплого і дуже емоційного сприйняття британською публікою українських артистів.

Після концерту, який тривав майже 4 години, я звернулася до одного зі слухачів, який, до речі, виявився музикантом оркестру Королівського оперного театру “Ковент Ґарден”, із проханням висловити своє враження.

“Це був прекрасний концерт. Мені здається, що після української революції увага до української культури в Англії в цілому дуже велика. Особливе захоплення в мене особисто викликало професійне, ліричне мистецтво “Океану Ельзи”. Як мені відомо, в галузі класичної музики Англії працюють і постійно виступають прекрасні українські музиканти. Але, як ми побачили, українська поп-музика теж справила велике враження на британську публіку”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG