Доступність посилання

ТОП новини

“CeBIT-2005”: українські програмісти привертають дедалі більшу увагу.


Надія Кандиба

Німеччина, 16 березня 2005 – У Ганновері триває найбільший у світі ярмарок комп’ютерних технологій – “CeBIT-2005”. Цього року організатори ярмарку вперше вирішили присвятити цілий павільйон темі “аутсорсинґу”, тобто віддаленого програмування, коли компанії заради зниження виробничих коштів розміщують свої замовлення в дешевших країнах. Такий підхід дає й Україні реальний шанс зайняти свою сталу нішу на світовому ринку комп’ютерних технологій.

Цього разу на “CeBIT” Україна представляла понад 20 компаній, які розташувалися в різних павільйонах. На відміну від попередніх років, коли до Ганновера за державний рахунок відправлялися переважно міністерські функціонери, тепер у ярмарку беруть участь безпосередні виробники.

Вартим уваги є те, що чимало українських компаній, які вже відомі в усьому світі, на “CeBIT” приїхали вперше і зробили це за власний рахунок. До них належить, наприклад, київська фірма “Український національний антивірус”. Її стенд, на якому складено величезну піраміду з коробок із власною антивірусною програмою, привернув до себе увагу багатьох відвідувачів ярмарку. Говорить представник фірми Олег Брагінський:

“По-перше, “CeBIT” – це серйозний захід, і чимало ділових зустрічей із нашими міжнародними партнерами ми запланували саме на час ярмарку. Звичайно, наше спілкування привертає увагу інших відвідувачів. Є люди, що купують наші програми через інтернет – вони теж відвідують наш стенд. Десь 30% відвідувачів – це ті, які вирішили зазирнути до нас через цікавість, здивувавшись, що Україна теж має свій антивірус”.

Не менш людно було і в павільйоні, присвяченому “аутсорсинґу”, тобто так званому віддаленому програмуванню. Справа в тому, що чимало західних фірм, намагаючись знизити виробничі кошти, дедалі частіше замовляють комп’ютерні програми за кордоном. Якщо раніше такі замовлення переважно направлялися до Індії, то тепер серйозними конкурентами в цій галузі виступають східноєвропейські фірми, в тому числі і з України.

За словами представника київської компаній “Інфопульс” Дмитра Сигова, замовлень сьогодні не бракує:

“Замовлення будь-які. У нас замовляють, наприклад, банківські, бухгалтерські програми чи програми для керування підприємством. Ми працювали з німецькими банками, писали для них програми для безпеки, робили програми для реалізації банківських операцій”.

На ринку “аутсорсинґу” компанія “Інфопульс”, яка нині нараховує понад 150 співробітників, працює вже понад десять років. За словами Сигова, за цей час доводилося виконувати замовлення з Німеччини, Голландії, Бельгії, Франції та США. Щоб зміцнити свої позиції на західноєвропейському ринку, “Інфопульс” незабаром планує відкрити своє представництво в Гамбурзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG