Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти домагаються довести справу Гонгадзе до кінця.


Юрій Свірко

Київ, 17 березня 2005 – Сьогодні на спільній конференції у Києві представники Міжнародної федерації журналістів, українського Інституту масової інформації та американської Фундації Гонгадзе заявили про існування невирішених проблем у розслідуванні справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Журналістські організації провели власне розслідування і зустрілися з міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком, генеральним прокурором Святославом Піскуном та його заступником Віктором Шокіним. Ці матеріали передадуть спеціальному доповідачеві ПАРЄ в справі Гонгадзе пані Сабіне Лойтгойсер-Шнаренберґер, яка має приїхати до України 30 березня.

Директор Інституту масової інформації Сергій Таран заявив про колізію в українському законодавстві. За його словами, справа вважається закритою, якщо, на думку слідства, виявлено виконавців убивства і справу передано до суду. При цьому замовники вбивства можуть залишитись невиявленими. До того ж ,є різні погляди українських чиновників на те, коли можна буде вважати справу Гонгадзе закритою.

За словами Сергія Тарана, важливим напрямком уваги громадськості та фахового розслідування має стати виявлення замовників плівок Мельниченка: “Ми ініціювали проведення міжнародної конференції, на яку будуть запрошені всі експерти, які будь-коли брали участь в експертизі плівок Мельниченка. Ініціативу учасників розслідування підтримали міністр внутрішніх справ Луценко, генеральний прокурор Піскун та заступник генпрокурора Шокін”.

Учасники прес-конференції також наголосили, що матеріали журналістського розслідування передадуть до різних структур Європейського Союзу, які займаються питаннями свободи слова, з метою впливу на політику ЄС щодо України.

Представник Міжнародної федерації журналістів та Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії Дейвід Кроуч на запитання радіо “Свобода” про його ставлення до заяв нинішньої української влади щодо розкриття вбивства Георгія Гонгадзе відповів: “Ми поділяємо бажання президента Ющенка розкрити цю справу, але ми вже давно призвичаїлися до гучних заяв, за якими – і це сумно – йшли розчарування. Часом такі заяви закінчувалися фарсом упродовж цих п’яти років. Тому хочеться бачити конкретні кроки. Ось що нас задовольнятиме”.

Дейвід Кроуч також повідомив, що 30 березня до України приїде спеціальний доповідач ПАРЄ в справі Гонгадзе пані Сабіне Лойтгойсер-Шнаренберґер, яка матиме всі матеріали проведеного міжнародними журналістськими організаціями розслідування. Дейвід Кроуч висловив сподівання, що вона, як колишній міністр юстиції Німеччини, зробить усе можливе для просування в розслідуванні справи Гонгадзе.

Вдова Георгiя Гонгадзе - Мирослава по телефону із Вашинґтона в перебігу прес-конференції сказала, що необхідно терміново заслухати на Верховній Раді України звіт Тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин убивства її чоловіка.

Мирослава Гонгадзе переконана в тому, що паралельно зі звітом парламентської комісії необхідно заслухати й звіт генерального прокурора Святослава Піскуна. Водночас вона заявила, що не довіряє нинішньому складові Генпрокуратури, зокрема самому Піскунові.

Відповідаючи на запитання радіо “Свобода” про роль попереднього та нинішнього президентів України в справі про вбивство її чоловіка, Мирослава Гонгадзе сказала, що Ющенко має політичну волю щодо розкриття злочину.

Проте вона додала, що нинішньому президентові треба бути обережнішим, оскільки його заяви про розкриття злочину можуть використати проти нього, звинувативши в розслідуванні справи на замовлення.

Що ж до ролі Леоніда Кучми в справі Гонгадзе, то дружина вбитого журналіста заявила: якщо слідству вдасться вийти на замовників, “Кучма має понести покарання однозначно”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG