Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті розроблено програму кредитування молодіжного будівництва до 2012 року.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 18 березня 2005 - На Івано-Франківщині все більшої ваги набирає державна програма молодіжного житлового кредитування. Найбільшою проблемою залишається відсутність достатньої кількості коштів для більш машстабного будівництва житла. Реґіональним фондом молодіжного житлового кредитування для того, щоб бодай частково вирішити назрілі проблеми, розроблено обласну програму кредитування молодіжного будівництва до 2012 року.

Івано-франківський реґіональнаий Фонд молодіжного житлового кредитування намагається не популяризувати своєї роботи. Довкола діяльності цієї структури впродовж минулих років мимоволі виникла соціальна напруга. І про це відверто заявляє директор фонду Володимир Швадчак: «Сьогодні зареєстровано в програмі понад тисячу сімей в місті Івано-Франківську та області. І програма має цілий ряд проблем. Перша проблема в тому, що ми змогли профінансувати минулого року будівництво житла лише 76 сім»ям. І, на жаль, з такої хорошої і світлої програми виростає соціальна напруга. Приходять люди – і їм дуже важко пояснити, чому хтось отримав кредит, а вони не отримали, чому отримала ця сім»я, а не інша, чому вони не отримали кредит».

А причина відмови у кредиті єдина – держава зменшує фінансування цієї перспективної програми. Її ж зміст залишається незмінним: кредит надається молодим людям віком до 35 років, терміном на 30 років. За умови народження дитини кредит стає безвідсотковим, коли є двоє дітей – його сума зменшується на 25%. Коли ж сім»я має троє дітей, для неї зменшують суму повернення наполовину. Для більшості молодих українських сімей це чи не єдиний шлях до отримання власного житла. Івано-Франківщина в цьому не виняток.

У Фонді молодіжного житлового кредитування, виділяючи кошти на чергове помешкання, намагаються брати до уваги те, наскільки активною є молода сім»я в суспільному житті краю. Кредити в першу чергу виділяються молодим науковцям, учителям, інженерам. Особлива увага звертається також на підтримку багатодітних сімей. І на цьому наголошує директор Фонду молодіжного житлового кредитування Володимир Швадчак:

«Сьогодні у нас в програмі є пріоритети. Це багатодітні сім»ї, які мають перевагу в отриманні кредиту. Таких сьогодні сімей в Івано-Франківську є 20. Лише одна з них має троє дітей. Усі решту мають четверо і більше діточок. Звичайно ж, якщо зараз зайнятися лише цими багатодітними сім»ями, то всі решта молодих сімей опиняться поза зоною нашої уваги».

У реґіональному Фонді молодіжного житлового кредитування розроблено спеціальну програму, яка передбачає різні варіанти залучення коштів для будіваництва житла для молодих сімей. Розрахована програма до 2012 року. Її офіційна презентація відбудеться у квітні. На презентацію будуть запрошені не лише депутати місцевих рад, але й представники Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

У реґіональному Фонді молодіжного житлового кредитування переконані, що лише спільними зусиллями можна вирішити проблему, яка зараз чи не найбільше турбує найактивнішу частину українського суспільства – молоді сім»ї. Зрештою, від цього, як наголошують представники фонду, залежить і демографічна ситуація в державі. Адже майже в усіх молодих сім»ях після отримання житла відразу народжуються діти.
XS
SM
MD
LG