Доступність посилання

ТОП новини

Україна в СНД тримається осторонь.


Юрій Свірко

Київ, 18 березня 2005 – Сьогодні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк узяв участь у засіданні Ради міністрів закордонних справ СНД, яке відбулося в Мінську. За підсумками мінського засідання Борис Тарасюк підписав лише 7 із 19 документів, що їх обговорювали. А ще до трьох із підписаних документів делегація України зробила застереження. Вона також приєдналася до консолідованої окремої думки делегацій Азербайджану, Грузії та Молдови щодо необхідності розглянути в рамках СНД проблему сепаратизму.

Декілька країн СНД підписали в Мінську низку рішень щодо військової та гуманітарної співпраці; українська делегація утрималася від їхнього підписання.

Проте міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на прес-конференції в Мінську за підсумками засідання Ради керівників МЗС країн співдружності казав, що всі держави - учасниці СНД беруть активну участь у роботі.

Відповідаючи на запитання, чи хоче Україна вийти з СНД, Сергій Лавров сказав, що офіційний Київ хоче лише реформувати співдружність, і саме про це йшлося під час дискусії в Мінську: “Участь у ній нашого колеги з України свідчила про зацікавленість усіх країн у тому, щоб ця реформа відбулася і призвела до підвищення якості нашої праці в межах співдружності. Тому я більше, мабуть, не буду розмірковувати на тему про те, хто й коли буде з СНД виходити. Поки я таких настроїв не помітив”.

Учасники мінського засідання обговорили проблему реформування органів СНД, а також структури її виконкому, який розташовано саме в Мінську.

Як повідомляє МЗС України, з цього питання було схвалено проміжне рішення, яке передбачає, що експерти держав - учасниць СНД, зокрема, далі працюватимуть для створення Консультативної наради з питань безпеки й розроблятимуть проект угоди про гуманітарну співпрацю в межах СНД.

Через принципову позицію України, яка не визнає міжнародну правосуб’єктність співдружності, на наполягання української сторони з обговорення зняли проект рішення про розвиток співпраці Виконавчого комітету СНД з кількома міжнародними організаціями.

Міністр закордонних справ України у виступі зазначив, що сьогодні СНД справді стикається з серйозними проблемами еволюційного характеру.

Цю ж думку висловив і білоруський президент Олександр Лукашенко. Він виступив за “перегляд напрямку роботи в рамках СНД”: “За десять років моєї роботи СНД ще не переживало таких труднощів, коли щосили звучать розмови про його непотрібність, розкол”, – заявив президент Лукашенко під час зустрічі з учасниками засідання Ради міністрів закордонних справ СНД.

Президент Білорусі сказав їм, що саме вони як фахівці можуть “врятувати і склеїти” СНД: “Співдружність сьогодні незрозуміло на що перетворилася, ми ухвалюємо рішення, але жодне з них не виконується”, – заявив Олександр Лукашенко.

Білоруський лідер також додав, що чекає конкретних рішень для реформування СНД. Зокрема, він запропонував поєднати саму співдружність, “п’ятірку” Євразійської економічної спільноти і “четвірку” єдиного економічного простору, який іще не довершено.

Спостерігачі зауважили, що до Мінська приїхали лише чотири міністри закордонних справ країн СНД; із Азербайджану, Вірменії, Грузії, Киргизстану, Молдови приїхали лише заступники міністрів, а делегацію Узбекистану очолював лише його постійний представник в органах СНД в Мінську.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG