Доступність посилання

ТОП новини

Візовий скандал у Німеччині: суддя та прокурор знову критикують МЗС.


Надія Кандиба

Німеччина, 18 березня 2005 – Представники німецької юстиції знову наголосили на відповідальності міністерства закордонних справ у Берліні за те, що українські заробітчани зловживали німецькими туристичними візами. Спеціальна слідча комісія Бундестаґу на своєму останньому засіданні вислухала як свідків суддю та прокурора, що рік тому займалися справою імігранта з України, який налагодив масове переправлення нелегалів до Німеччини. Саме цей процес і поклав початок так званому “візовому скандалові”.

Виступаючи перед членами парламентської слідчої комісії, суддя з Кельна Ульріх Геппнер повторив те, що він казав іще рік тому під час процесу в справі одного з переселенців із України, якого звинуватили в масовому переправленні через німецький кордон українських нелегалів. Так званий “указ Фольмера”, який зобов’язував у разі сумніву ухвалювати рішення на користь свободи пересування, призвів до того, що перевантажене консульське відділення німецького посольства в Києві продовжувало видавати візи також у сумнівних випадках, сказав Геппнер.

Із боку прокурора Еґберта Бюллеса, якому довелося впродовж п’яти годин відповідати на запитання депутатів, теж пролунала критика на адресу офіційних структур: “Завдяки слідству вперше випливло на поверхню, що перемитництво відбувалося на очах і фактично за сприяння міністерства”. Суддя та адвокат наголосили, що “указ Фольмера” суперечив суворим консульським правилам країн Шенґенської угоди.

До речі, перемитник, який 2004 року постав перед судом у Кельні, відбувся відносно м’яким вироком. Його засудили до п’яти років ув’язнення замість восьми, як того вимагала прокуратура. За обставину, яка пом’якшила вину, суддя визнав той факт, що міністерство власноруч своїм розпорядженням створило сприятливі для злочину умови.

Перед черговим засіданням парламентської слідчої комісії пролунала критика і на адресу судді, який, обґрунтовуючи вирок, зробив закиди на адресу уряду, хоч і не заніс їх до протоколу. Представник партії “Союз-90/Зелені” Йержи Монтаґ зазначив: “Закиди частково виправдані. Сьогодні ми знаємо, що окремі розпорядження справді були політичною помилкою. Але це не справа юристів – критикувати федеральний уряд, передусім вони повинні займатися засудженням злочинців”.

Тим часом газета „Die Welt“ повідомила з посиланням на оцінки федеральної прикордонної поліції, що близько 70 % українських громадян, які в 2000 та 2001 роках перетнули німецький кордон, отримали візи шахрайським шляхом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG