Доступність посилання

ТОП новини

У вирішенні проблем довкола польських військових поховань на Личаківському цвинтарі буде знайдений компроміс.


Галина Терещук

Львів, 21 березня 2005 - Міністр, секретар Ради охорони пам’яток, боїв та мучеництва Республіки Польщі Анжей Пшевозняк заявив сьогодні в ексклюзивному інтерв’ю радіо “Свобода”, що у вирішенні проблем довкола польських військових поховань на Личаківському цвинтарі буде знайдений компроміс. Сьогодні у Львові польський міністр зустрічався з міським головою Львова та депутатами.

Вперше за останній рік Анжей Пшевозняк прибув у Львів і знову зустрівся з преставниками міської влади, від якої залежить вирішення проблем довкола поховання польських вояків, які загинули в українсько-польській війні у 1918-1919роках.Нагадаю, що непорозуміння між Львовом та Варшавою, яке триває 10 років, стосується 5 пунктів - напису на надмогильній плиті, у якому міськрада заборонила вказувати, що польські вояки у Львові загинули героїчно за незалежність Польщі; встановлення надмогильних скульптур на місці поховання американських та французьких вояків, які воювали на боці Польщі; встановлення на пілонах левів зі щитами переможців з написом: “Тобі Польща”. Анжей Пшевозняк, під час двогодинної розмови за зачиненими дверима в кабінеті мера, не відступав від усіх цих попередніх вимог польської сторони. Натомість депутати міськради зазначили, що така пропозиція неприйнятна – на компроміс мають піти обидві сторони.

В інтерв’ю радіо “Свобода” Анжей Пшевозняк заявив: “Сьогодні ми лише зустрілись для консультацій, вислухали один одного і невдовзі знову матимемо розмову. Я маю надію, що ми проблеми розв’яжемо так, щоб ніхто не залишився ображеним. Ми готові до розмов і хочемо використати ситуацію після заяв Віктора Ющенка про польський цвинтар у Львові. Але Польща аж ніяк у такий спосіб не вимагає від України подяки за підтримку Помаранчевої революції. Цвинтар орлят - це наша історія і ми хочемо все залагодити”.

Міський голова Львова Любомир Буняк висловлює свою позицію: “Ми хочемо вирішити це питання у такій формі: аби не образити гідності громади Львова і Польщі”.

За словами міського голови Львова, тональність діалогу з боку польської сторони стала м’якшою, аніж рік тому. Депутати міськради візит польського міністра назвали радше розвідкою після подій Помаранчевої революції з метою оцінити настрій львівської влади у питанні цвинтаря орлят.

Наразі ні з датою наступної зустрічі, ні з датою урочистого відкриття обидві сторони діалогу не визначились.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG