Доступність посилання

ТОП новини

В івано-франківських школах заборонили говорити російською?


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 21 березня 2005 - Програма розвитку та функціонування української мови в обласному центрі Прикарпаття, яка впроваджується впродовж кількох років, знову стала об»єктом прискіпливої уваги оборонців прав національних меншин. Окремі з них заявляють, що в івано-франківських школах забороняють вживання російської мови.

Один з пунктів Програми розвитку та функціонування української мови в місті Івано-Франківську твердить, що спілкування в межах навчальних закладів повинно здійснюватися державною мовою. Окремі так звані захисники прав національних меншин відразу заявили, що в івано-франківських загальноосвітніх школах заборонили говорити російською. З цього приводу прес-секретар івано-франківського міського голови Ігор Пасічняк змушений був зробити спеціальну заяву, у якій найперше наголосив на тому, що дискусії довкола програми виникли аж через кілька років після її прийняття. Адже програма впроваджується вже не перший рік.

Відповідно у червні 2004 року її дію продовжено до 2006 року в дещо зміненій редакції. Прес-секретар мера Івано-Франківська також зауважив, що свого часу староста місцевої російської громади Олександр Волков оскаржив у суді рішення міської ради Івано-Франківська про затвердження цієї програми. Зваживши всі арґументи позивача, суд постановив скасувати лише один з пунктів програми розвитку і функціонування української мови в місті Івано-Франківську. Цей пункт стосувався встановлення пільг для підприємців, що торгують україномовною друкованою продукцією.

Усі інші позиції програми суд визнав цілком законними. Ігор Пасічняк підкреслив: «Про будь-які судові позови з приводу нової редакції цієї програми чи інші вияви невдоволення щодо її реалізації мені невідомо». Окрім цього, журналістам продемонстрували саму програму, у тексті якої взагалі немає таких слів, як «заборонити» та «російська мова». Адже головною метою програми є пропагування використання української мови в діловодстві, сфері освіти, культури та громадському житті.
XS
SM
MD
LG