Доступність посилання

ТОП новини

Повінь на угорських річках.


Василь Плоскіна

Угорщина, 23 березня 2005 – На двох головних водних артеріях Угорщини – річках Тисі та Дунаї – стрімко піднявся рівень води за останні кілька діб. В деяких низинних регіонах країни через високу насиченість ґрунтовими водами вже постраждали десятки тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Тим часом вода починає прибувати і на менших річках Угорщини.

Угорські синоптики скаржаться на те, що нині стає щоразу важче визначити циклічність розливу угорських річóк. Раніше, кажуть вони, стихія повторювалась один раз на сім-десять років, а зараз повені можуть бути кожний другий рік і не обов’язково лише навесні.

На півночі Угорщини в області Боршод-Абауй-Земплен повінь панує на невеликій річечці Гернад, що бере свої початки з теренів Словаччині. Вода підтопила шосе загальнодержавного значення. Зараз там припинили транспортний рух. А в сусідньому Саболч-Сатмар-Березькому краї несподівано вийшла з берегів притока Тиси Самош. Верхів’я цієї річки знаходиться в румунських Карпатах. Вода дуже каламутна і несе з собою повалені дерева, кущі й різне сміття. І буквально за лічені дні зріс рівень води в Дунаї і на Тисі. Представник управління з надзвичайних ситуацій повідомив, що населенню, яке мешкає уздовж русел цих річóк, наразі не загрожує безпосередня небезпека. Щоправда, кадри угорської телехроніки свідчать про інше. Наприклад, на північній набережній Дунаю в Будапешті підтоплено кілька вілл. Їхні мешканці поспіхом рятують свій домашній скарб. У деякі села терміново прибувають військові підрозділи. На вулицях можна побачити людей, взутих у гумові чоботи. Мешканці дружно наповнюють піском мішки, очевидно, для укріплення занизьких ділянок греблі.

Говорить Тібор Добшон, речник центрального управління з надзвичайних ситуацій: “У даний час проводяться захисні заходи на ділянках, загальна довжина яких становить приблизно 1200 кілометрів. У цих районах оголошені перший, другий і рідше третій ступені повеневої готовності. Прямої небезпеки підтоплення житлового сектору поки що нема. Але цілком не можна виключати раптових хвиль, які можуть залити об’єкти допоміжного призначення такі, як спортивні майданчики, парки та місця розваг. Про всяк випадок ми поінформували жителів цих населених пунктів про нестандартну ситуацію. Готуємо також персонал управління і техніку до можливих сюрпризів стихії”, - сказав Тібор Добшон з МЧС.

Цими днями, до речі минає сумний ювілей - 10 років з часу виникнення технологічної катастрофи на річці Береттьо у південно-східній області Бігар. Тоді на румунському боці в цю річку потрапило майже півтисячі кубометрів нафтопродуктів. Угорські екологи досі не можуть назвати точний розмір збитків, завданий через людське недбальство місцевій екосистемі.
XS
SM
MD
LG