Доступність посилання

ТОП новини

Під час виборів мера 2002 року в Одесі використовували “студентські каруселі”...


Петро Каландирець

Одеса, 22 березня 2005 р.

Екс мер Одеси Едуард Гурвіц
22 березня у Приморському районному суді Одеси, за скаргою Едуарда Гурвіца, триває перегляд справи, ухваленої 22 травня 2002 року. Тоді позивач вимагав визнати недійсними результати виборів міського голови, а суддя Віктор Пислар відмовився задовольнити позов. Нині у суді триває опитування свідків.

Директор юридичного ліцею Олександр Шиян заявив, що під час виборів 2002 року працівників освіти використовували як адмінресурс. У районні та міські управління освіти надходили вказівки проводити агітаційну роботу на користь кандидата на посаду Одеського міського голови Руслана Боделана з педагогічними та батьківськими колективами. Крім цього, освітян зобов’язували голосувати на виборах за вищезгаданого кандидата. Олександр Шиян додав, що під час передвиборчої кампанії працівникам закладів освіти радили пам’ятати, від кого вони одержують зарплату і думати про стабільність власного службового становища.

Директор Юридичного ліцею підкреслив, що у пікетах на підтримку Руслана Боделана, які відбуваються нині, також за вказівкою районних та міського управлінь освіти використовують працівників педагогічних колективів. Особливо вразили присутніх у залі суду свідчення колишнього керівника молодіжного передвиборчого штабу провладного виборчого блоку “За єдину Україну” Вадима Меремса. Він висловив переконання, що в день голосування 31 березня 2002 року в Одесі використовували опробований свого часу у Росії зразок фальшування результатів голосування під назвою “студентські каруселі”.

“У грудні 2001 року до мене зателефонували радники Одеського міського голови Руслана Боделана – Ольга Ніконенко та Дмитрик. Вони сказали, що зі мною хоче мати зустріч Руслан Боделан. Я до нього прийшов. Він сказав, що роботи з молоддю немає і попрохав організувати молодіжний рух на його підтримку. За кілька днів після цієї зустрічі до мене знову телефонували Ольга Ніколенко і нині покійний Марк Овруцький. Вони просили, щоб молодіжний штаб “За єдину Україну” одночасно працював і на користь Руслана Боделана.

“Студентські каруселі” активно використовували в Одесі. Відбувалося це таким чином: студент заходив на виборчу дільницю, виносив чистий бюлетень, передавав його старшому. Старший ставив галочку навпроти прізвища потрібного кандидата і запускав наступного студента з цим бюлетнем. Реально молодь не бажала голосувати за Боделана. Організатори фальсифікацій побоювалися, що якщо їм дати гроші і не проконтролювати – студенти не проголосують за потрібного владі кандидата”
,- сказав Вадим Меремс.

Колишній керівник молодіжного штабу блоку “За єдину Україну” повідомив, що, крім грошових винагород, учасники “студентської каруселі” одержували квиток на вечірній концерт популярних артистів естради на стадіоні Чорноморського пароплавства, що відбувся 31 березня 2002 року. Щоправда, у кінцевому рахунку грошима розрахувалися не з усіма. І це ледве не стало темою нового одеського скандалу.

Вадим Меремс згадував і нинішнього голову Одеської облради Сергія Гриневецького. “У нас з ним була розмова, що він балотується до облради в Одесі. Він хотів набрати більшу кількість голосі, в ніж Гурвіц у 1998 році і Боделан у 2002 –му”.

Загалом суддя Приморського райсуду Одеси Світлана Ярош має заслухати 16 свідків фальсифікацій на виборах Одеського міського голови у 2002 році.

Микола Розувайкін
Голова Одеської обласної організації Всеукраїнської партії правозахисту Микола Розувайкін переконаний, що нинішній розгляд скарги Едуарда Гурвіца у Приморському райсуді Одеси є “правовим шляхом вирішення конфлікту і виявлення системних порушень діючого законодавства, прав громадян”.

Микола Розувайкін: “Вважаю, що суд має вирішити питання виключно на підставі Закону і згідно з реальними обставинами справи. Суд має викрити факти фальшувань і надати належну правову оцінку судовим рішенням 2002 року”.

Лідер місцевої організації “Одеса ТАК” Ірина Яроцька вважає, що вже оголошені у залі суду свідчення “яскраво доводять, що у 2002 році фальсифікації на виборах міського голови мали місце. Головне полягає у тому, що фальсифікації були реалізовані під особистим керівництвом Руслана Боделана. Про це свідчить доказова база, яка підготовлена адвокатом і одеситами, які брали участь у спостереженні за голосуванням у 200 році”.

22 березня біля Приморського райсуду Одеси триває акція на підтримку народного депутата України, екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца.

Прихильники Руслана Боделана
Прихильники Руслана Боделана (серед яких представники організації “Єдіноє отєчєство” і Партії регіонів) поводили себе неадекватно. Вони ображали журналістів та прихильників Віктора Ющенка, називаючи їх “помаранчевими бісами”. У своєму виступі голова організації “Єдіноє отєчєство” Валерій Кауров повідомив, що у “багатьох храмах УПЦ Московського Патріархату нині збирають підписи на користь Руслана Боделана, а сам митрополит Агафангел закликав віруючих молитися за нинішнього Одеського міського голову”.

Валерій Кауров повідомив, що нині готується зміст звернення до православної Одеси: “Ми попросимо допомоги у Півдня та Сходу, звернемося до наших братів, щоб приїхали і підтримали нас, щоб ми вивели на вулиці ціле місто. Скільки ми будемо терпіти цю чуму? Ганьба помаранчевим бісам”.

Прихильники Руслана Боделана
Лідер “Єдіного отєчєства” заявив, що не визнає рішення Приморського райсуду Одеси, якщо його ухвалять на користь екс-мера Едуарда Гурвіца і “буде протестувати”.
XS
SM
MD
LG