Доступність посилання

ТОП новини

Європейський суд з прав людини закінчив розгляд скандальної справи "Сергій Салов проти України".


Зиновій Фрис

Прага, 22 березня 2005 – У вівторок у Страсбурзі Європейський суд з прав людини закінчив розгляд справи "Салов проти України". Оголошення рішення, заявили адвокати Салова, можна очікувати щонайменше за місяць. Cправу донецького адвоката, фігуранта записів майора Миколи Мельниченка, в самій Україні ще називають "справою про 5 листівок".

Чому справа донецького адвоката Сергія Салова дійшла аж до Європейського суду з прав людини? Все почалося з того, що 31 жовтня 1999 року пана Салова, довірену особу одного з претендентів на найвищу державну посаду Олександра Мороза, кинули за грати. Інкримінований адвокату злочин полягав у тому, що в нього знайшли 5 листівок, виконаних у формі спецвипуску газети "Голос України". Там містилося повідомлення про смерть Леоніда Кучми від алкогольної інтоксикації.

Сергій Салов стверджував, що знайшов ці листівки у своїй поштовій скриньці і, не сумніваючись, що вони не підроблені, показав своїм знайомим. Попри те, що слідство не змогло спростувати цього факту, прокуратура Донецька відправила Салова до слідчого ізолятора, а матеріали справи – до судді Куйбишевського районного суду Донецька Олександра Тупицького. Це той самий суддя, якому, згідно з записами Мельниченка, Леонід Кучма обіцяв "вирвати матку", а тодішній голова Донецької облдержадміністрації Віктор Янукович пообіцяв "підвісити" Тупицького "за одне місце".

І лише за те, що суддя не побачив у діях адвоката Салова складу злочину. Все ж, Тупицький під шаленим тиском влади і після рішення президії обласного суду про скасування його рішення, виніс новий вердикт: дав Сергію Салову 5 років ув''язнення, але з відстрочкою на 2 роки. Після семимісячного перебування в слідчому ізоляторі адвоката випустили.

У своїй скарзі до Європейському суду з прав людини, який сьогодні закінчив розгляд справи донецького адвоката, пан Салов вимагає визнати, що Україна порушила щонайменше дві статті Європейської конвенції, що торкаються судової діяльності і права на свободу слова.

Інтереси Сергія Салова представляли українські адвокати Віктор Агєєв, Андрій Федур і французький адвокат Стефан Дуниковськи.

Про деякі деталі слухань радіо "Свобода" зі Страсбурга розповів адвокат Андрій Федур: "Сьогодні були усні слухання. Це вже друге в історії України подібне слухання в Європейському суді. На запитання суду відповіли як представники уряду України, так і сам заявник пан Салов та його представники, тобто адвокати. Салов цитував якраз відомий діалог голосів, схожих на голоси президента Кучми і Януковича. Наша позиція є чіткою - це була розмова Леоніда Кучми і Віктора Януковича.

Офіційна правова позиція нас, адвокатів, полягає в тому, що судовий вердикт щодо Салова був можливий в Україні лише завдяки тиску президента Леоніда Кучми. Це ті відомі фрази, що судді "подонки", за що треба їх "підвісити" і таке інше".


За словами Андрія Федура, остаточне рішення у справі Сергія Салова Європейський суд з прав людини ухвалить щонайменше за місяць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG