Доступність посилання

ТОП новини

“У нас немає суперечливих проблем з Україною” - президент Туркменистану.


Марія Щур


Прага, 22 березня 2005 – Третій офіційний закордонний візит президент України Віктор Ющенко здійснює до Туркменистану. Оглядачі називають цей візит не менш значущим, ніж попередні дві поїздки до Росії та Німеччини, адже йдеться про енергетичну безпеку України. В Ашхабаді президент України вирішуватиме питання про майбутнє постачання туркменського газу.

До Ашхабаду Віктор Ющенко потрапив на закінчення свята весни – Новруз. Він висловив захоплення тим, як у Туркменистані ставляться до власних традицій і назвав їхнє збереження найбільшим досягненням президента Сапармурата Ніязова:

“Я переконаний, що культура, яку ми бачимо, це культура, яка була, по суті справи, врятована. Вона стояла на грані забуття і гадаю, пане президенте, це, можливо, ваш найбільший успіх. Я би хотів вам побажати, щоб у кожній вашій родині, кожному домі, у кожній хаті було здоров’я, щастя і обов’язково тепло”.

Зробити так, щоб тепло було і в кожній українській хаті, як кажуть оглядачі, є головною метою поїздки українського президента до Туркменистану. Адже ця країна постачає 35 мільярдів кубометрів газу, ціна якого зросла цього року зі 44 до 58 доларів за тисячу кубометрів. Ба більше, угода про постачання туркменського газу до України завершується наступного року, а з 2007 року весь туркменський газ за угодою на наступні 25 років має купувати російський “Ґазпром”. На думку українських експертів, над Україною нависла серйозна загроза втрати туркменського газу.

Та на думку закордонних оглядачів, ситуація не така драматична. Як нагадує аналітик з енергетичних питань польського Інституту Східних Досліджень, Аркадіуш Сарна, стосунки президента Туркменистану Сапармурата Ніязова з Москвою не розвиваються гладко: “Важко сказати, наскільки дієвою буде газова угода між Росією і Туркменистаном. Ці стосунки не є однозначними, і Росія та Туркменистан мають різну уяву про співпрацю в газовій сфері”.

Росія з початку року не отримує туркменського газу, бо не погоджується на підвищення ціни.

На тлі цієї суперечки оптимістично прозвучали слова президента Туркменистану Сапармурата Ніязова: “Ми маємо можливість з Віктором Андрійовичем продовжити завтра переговори і намітити на найближче майбутнє величезні потенційні можливості двох країн на благо наших народів. У нас немає суперечливих проблем та непорозумінь у наших стосунках”.

На думку експертів, не стануть проблемою і різні ідеологічні погляди керівників двох країн. Хоча міністр закордонних справ Борис Тарасюк ще рік тому будучи опозиціонером і називав режим Туркменбаши найбільш віддаленим від демократії та пошанування прав людини на теренах СНД, оглядачі вважають, що Київ не порушуватиме цих питань в Ашхабаді. Як зауважує польський оглядач Аркадіуш Сарна, Україна безумовно зацікавлена у поширенні демократії у країнах СНД, але “якщо Україна буде принципово ставитися до прав людини на просторах СНД, це може призвести до ускладнення співробітництва. Але гадаю, це слід робити там, де є громадянське суспільство. В Туркменистані про це навіть немає з ким про це розмовляти”.

Напередодні візиту українського президента таку позицію України підтвердив і український дипломат, який побажав залишитися неназваним. В розмові з радіо “Свобода” він сказав, що у стосунках з Тукменистаном Україна виходитиме перш за все з прагматичних міркувань: “Туркменистан живе політикою економічного прагматизму. І Україна також вживатиме до Туркменистану економічний прагматизм. Є економічна співпраця, є економічний результат, обмін, і так воно і буде. Ми ж не можемо вчити жити іншу країну”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG