Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселi в понедiлок з офiцiйним вiзитом перебував президент Сербiї Борис Тадич, а вже у вiвторок Брюссель відвідував сербський прем’єр-мiнiстр Воїслав Коштуниця.


Михайло Рамач

Белград, 23 березня 2005 – Спiврозмовниками сербських урядовцiв були керiвники Європейського союзу Хав’єр Солана та Олi Рен. А теми – традиційні: відносини Сербії i Чорногорії в рамках державного об’єднання, ситуацiя в Косовi та спiвробiтництво Белграда з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв. Останнім Брюссель обумовлює початок переговорiв про вступ Сербiї i Чорногорiї до Європейського союзу.

Окремi оглядачi ставлять запитання: чому президент та голова уряду не їхали до Брюсселя разом? Урядовцi пояснюють, що домовленість про вiзит Тадича була досягнута кілька тижнiв тому. А Коштуниця ж перебував у бельгiйськiй столицi на з’їздi народних партiй Європи. Дiячi Євросоюзу бажали зустрiтися й iз ним для того, щоб перевiрити наскiльки президент i прем’єр виступають з тих самих позицiй. Адже партiя Коштуницi перебуває при владi, а партiя Тадича в опозицiї. В Сербiї вони часто висловлюють суперечливі думки щодо згаданих стратегiчних питань.

Солана та Рен висловили задоволення фактом, що Белград вiд початку року видав Гаазькому трибуналовi вiсьмох колишнiх офiцерiв, звинувачених у скоєннi воєнних злочинiв. Розшукують ще дванадцятьох. До кiнця березня уряд мав би видати генералiв Сретена Лукича та Небойшу Павковича, котрi керували операцiями сербських сил проти косовських албанцiв. Їхньою видачею Брюссель обумовлює ухвалення ключового документу про початок переговорiв щодо євроiнтеграцiї Сербiї i Чорногорiї. Белградська влада тим часом зробила ще один крок, яким прагне запевнити європейцiв у тому, що вона беззастережно спiвпрацює у питанні про воєнні злочини: пiдготовлено проект закону про замороження майна тих обвинувачених, якi вiдмовляються здатися й постати перед Гаазьким трибуналом.

А щодо Краю Косова, то Белград запропонував нову формулу, а саме: бiльше вiд автономiї, але менше вiд незалежностi. Iншими словами, пояснюють оглядачi, сербська сторона готова прийняти будь-яке рiшення окрім надання провiнцiї статусу незалежної держави.
XS
SM
MD
LG