Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна телекомпанія "ЄвроНьюз" хотіла б виходити українською мовою.


Оксана Пеленська


Прага, 23 березня 2005 – Перший у Європі телеканал міжнародних новин – “ЄвроНьюз” (EuroNews) – хотів би виходити українською. Як повідомило радіо "Свобода" керівництво телеканалу, зараз обговорюють розширення мовного діапазону ЄвроНьюз на чотири нових мови - українську, білоруську, болгарську та турецьку.

Нині “ЄвроНьюз”, а штаб-квартира цього каналу розташована у французькому місті Ліоні, готує свої програми на семи мовах – англійській, іспанській, французькій, німецькій, італійській, португальській та російській. Програми телеканалу транслюються до 82 країн світу, його щоденно дивиться близько 8 мільйонів людей. Розширення телепрограм українською мовою розглядається як цілком реальний проект, інша справа – коли він буде запроваджений у життя. Говорить заступник виконавчого директора “ЄвроНьюз” Мішел Пітерс:

Мішел Пітерс: “У нас було вже багато контактів з представниками України, Болгарії та інших держав у Східній Європі. Ми ще не маємо конкретних планів чи визначених графіків. Прагнемо зібрати більше інформації, провести більше переговорів з кожною з названих країн. Щоб розпочати роботу, в кожній з країн повинні бути свої, національні кореспонденти. “ ЄвроНьюз” є членом Європейського союзу мовлення. Якщо взяти конкретно Україну, то ми вже говорили з Національною телерадіокомпанією. Як ви знаєте, на цьому каналі відбулись певні зміни, змінилось керівництво. Зрозуміло, що нам потрібно знайти контакти з новим керівництвом”.

Як сказав радіо “Свобода” Мішел Пітерс, важливим кроком “ЄвроНьюз” на шляху мовлення для країн Східної Європи було запровадження каналу російською мовою, який нині є єдиним незалежним міжнародним російськомовним каналом в Європі. Але Україна залишається важливою метою. Мішел Пітерс:

Мішел Пітерс: “Звичайно, Україна є для нас дуже важливою державою. Ви мабуть, знаєте, що канал “ЄвроНьюз” був першим у світі, який почав передавати пряму інформацію про Помаранчеву революцію, ми також були першими, хто провів інтерв’ю з президентом Ющенком”.

Керівництво “ЄвроНьюз” не готове нині дати конкретну відповідь, коли точно розпочнеться мовлення українською мовою. За словами заступника виконавчого директора ЄвроНьюз Мішеля Пітерса, українська сторона поки що зустрічної ініціативи не виявила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG