Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко повинен вчитися в Кондолізи Райс - туркменський журналіст.


Сергій Куделя

Вашингтон, 23 березня 2005 - Під час свого візиту до Туркменистану президент України Віктор Ющенко повинен був взяти приклад з Державного секретаря США Кондолізи Райс, яка, перебуваючи у Китаї та Пакистані, закликала керівництво цих держав поважати права своїх громадян. Таку думку, в інтерв’ю радіо “Свобода”, висловив незалежний туркменський журналіст Сапармурат Овезбердиєв, який минулого року отримав політичний притулок у США. Він стверджує, що слова Ющенка на захист демократії у Туркменистані мали б надзвичайно велике значення для туркменського народу, “пригніченого репресивною політикою Туркменбаші”.

Овезбердиєв каже, що був надзвичайно розчарований в українському президенті після його перебування в Ашгабаді.

Постачання туркменського газу в Україну, на думку Овезбердиєва, міг би обговорювати будь-який інший український посадовець, але не Віктор Ющенко. Адже, як зазначає туркменський журналіст, після Помаранчевої революції він став символом свободи для багатьох туркмен, які борються за демократію у власній державі. І його зустріч з туркменським лідером, якого багато хто у Туркменистані вважає диктатором, негативно відбилася на моральному авторитеті Ющенка.

Особливо, як каже Овезбердиєв, через те, що український президент не сказав жодного слова на захист прав людини під час своїх переговорів з Туркменбаші.

“Ми його знаємо як лідера Помаранчевої революції. Ми за нього вболівали і дуже хотіли, щоб він переміг. Слава Богу, перемога здійснилася. Але чому він нічого не сказав у Туркменистані? Це отримало б величезний резонанс, не лише в самому Туркменистані. Світова преса про це б говорила. Він би отримав ще більший авторитет. Але тепер він свій авторитет лише втратив. Зараз я йому не вірю, просто не вірю”.

Овезбердиєв вважає, що нова українська влада повинна вчитися в американських посадовців, яким вдається зважувати інтереси безпеки та економічного розвитку держави із моральним зобов’язанням захищати демократію в інших країнах світу. Під час свого перебування у Китаї та Пакистані минулого тижня, Державний секретар США Кондоліза Райс неодноразово виступала із закликами до демократизації у тих країнах.

У Пекіні вона заявила журналістам, що на переговорах з китайським керівництвом “цілком можливо відстоювати права людини і, одночасно, підтримувати конструктивний діалог з інших питань” . Райс навіть відмінила свій візит до Єгипту через те, що єгипетська влада не виконала вимогу Вашингтона щодо звільнення одного політв’язня. Відразу після такого дипломаточного демаршу, єгипетський дисидент отримав свободу.

Що ж до політв’язнів у Туркменистані, то туркменський незалежний журналіст не думає, що хтось з них буде звільнений після візиту Ющенка. Овезбердиєв не очікує від українського керівнитва такої ж принциповості, яку демонструвала Райс. Як зазначає незалежний журналіст, зустріч Ющенка із Туркменбаші засвідчила, що український президент все ж залишається “радянською людиною”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG