Доступність посилання

ТОП новини

Факти підробки протоколів виборів міського голови Одеси мали місце...


Петро Каландирець

Одеса, 23 березня 2005 - Зранку 23 березня у Приморському райсуді Одеси тривало опитування свідків у справі “Гурвіц проти Боделана”.

Зокрема, власник книжкового магазину Геннадій Сиротін повідомив, що в день виборів у 2002 році невідомі йому особи вимагали вкладати у книжки, які продавали, листівки з наклепницькими матеріалами на адресу кандидата на посаду міського голови Едуарда Гурвіца. Працівники магазину посилалися на необхідність дозволу господаря. За словами бізнесмена, коли він відмовився поширювати листівки, виникла бійка, факт якої зафіксований у протоколі, який пізніше склали працівники міліції.

Свідок Микола Рубля, колишній працівник управління житлово-комунального господарства мерії, у 2002 році балотувався до міськради від округу №61. Його довірені особи на кількох дільницях зафіксували на відеоплівку порушення – вкидання бюлетенів до скринь і під час підрахунку голосів. Микола Рубля свідчив, що коли його довірені особи протестували проти фактів зафіксованих фальсифікацій, члени виборчих комісій погрожували, що представників кандидата виведуть працівники міліції.

Свідок Вячеслав Асєєв
Довірена особа кандидата на посаду Одеського міського голови Валерія Кочетова Вячеслав Асєєв та Михайло Баймуратов (який представляв на виборах інтереси Едуарда Гурвіца) заявили, що були присутні у приміщенні міської виборчої комісії, члени якої не давали їм працювати. Свідки твердять, що бачили, як підробляли привезені до тервиборчкому протоколи дільничих комісій. Вячеслав Асєєв надав відеокасету і фотографії, на яких зафіксовані порушення.

Крім цього, Вячеслав Асєєв, Михайло Баймуратов та Микола Рубля повідомили, що член міськвиборчкому Олександр Іщенко, який представляє в суді інтереси відповідача, особисто брав участь у фальсифікації підсумків виборів.

Екс – кандидат на посаду Одеського міського голови Валерій Кочетов заявив, що у організованих у 2002 році групах, які брали участь у масових фальсифікаціях виборів міського голови, були майже півтори тисячі осіб. “Деякі з них голосували за допомогою відкріпних талонів по 13 разів”.

Свідок Валерій Кочетов
Валерій Кочетов назвав нинішнього Одеського міського голову Руслана Боделана організатором фальшування списків виборців Одеси. “62 тисячі виборців Одеси були двічі включені до списків для голосування. До списків були внесені одні і ті ж будинки, але у різних виборчих дільницях”. З цього приводу пан Кочетов подав скаргу до Одеської міської територіальної виборчої комісії, але її не розглянули.

Суддя Приморського райсуду Одеси Світлана Ярош опитала 19 свідків, які давали показання про фальсифікації виборів міського голови у 2002 році.

Після обідньої перерви 23 березня Приморський райсуд Одеси розпочав заслуховувати свідків з боку міської територіальної виборчої комісії. Представник виборчкому Олександр Іщенко відмовився назвати точну кількість свідків, яких він представить.

Всі викликані О. Іщенком свідки - це працівники закладів освіти, під час виборів 2002 року вони виконували обов’язки членів дільничих виборчих комісій, зокрема – голів і секретарів.

Олександр Іщенко спробував поставити під сумнів копії протоколів комісії про результати голосування на виборчій дільниці 12 округу 137, підписи на яких визнані підробленими.

Свідкові Ліні Босюк, яка була членом комісії на цій дільниці, пред”явили копію протоколу, яка є у справі. Свідок заявила, що на протоколі стоїть не її підпис.

Ліна Босюк не визнала свій підпис і на ксеропопіях протоколу з архіву тервиборчкому.

На основі документів, які представлені у справі, адвокат Едуарда Гурвіца Олександр Казарновський спростував свідчення інших свідків з боку тервиборчкому.

24 березня суд продовжить свою роботу.

Останнім часом у різноманітних Інтернет-виданнях з”явилися заяви колишнього суперника екс-мера Едуарда Гурвіца і нинішнього голови Антимонопольного комітету України Олексія Костусєва. Стосуються вони “нечесних”, як вважає пан Костусєв, результатів виборів мера Одеси у 1994 році.

На думку помічника народного депутата України Едуарда Гурвіца – Едуарда Щеглова, “зроблені цими днями Олексієм Костусєвим заяви, найімовірніше, стали частиною малопереконливої кампанії з дескридитації судді Приморського райсуду Одеси Світлани Ярош. Навіщо це знадобилося Олексію Кустусєву, зрозуміти важко, але у власних інтерв’ю він щонайменше турбується про їхню правдивість”.

Едуард Щеглов
За словами Едуарда Щеглова, “у 1994 році суддя Ярош задовольнила скаргу кандидата в мери Олексія Костусєва. 30 тисяч бюлетенів, поданих за кандидата в мери у Жовтневому районі Одеси, були перераховані. Результати голосування у інших районах міста він не заперечував. Отож, де з”явилися 50 тисяч голосів різниці між ним і Едуардом Гурвіцем, – взагалі не зрозуміло. Цей перерахунок жодним чином не змінив підсумків виборів 1994 року. Що стосується перевірки графологічної експертизи відміток, поставлених у бюлетенях виборцями, – від такої експертизи відмовився б будь- який суддя”.

Едуард Щеглов наголосив, що Олексій Костусєв у поширених інтерв’ю так і не згадав, що “у 1998 році саме суддя Світлана Ярош власним рішенням виключила Едуарда Гурвіца з числа учасників повторних виборів мера. І вже надзвичайно дивно, що Олексій Костусєв знову згадує історію з відпрацьованим сценарієм “розстрілу” двері його квартири, яка вже стала анекдотом...”

Як відомо, суддя Приморського райсуду Одеси Світлана Ярош розглядає нині скаргу екс-кандидата на посаду Одеського міського голови, народного депутата України Едуарда Гурвіца. Позивач вимагає визнати недійсними результати виборів міського голови 2002 року і скасувати рішення міської виборчої комісії про обрання на посаду міського голови Руслана Боделана.

Активісти кампанії "ПОРА" вимагають справедливого рішення від суду.
23 березня біля приміщення Приморського райсуду Одеси прихильники Едуарда Гурвіца встановили мараторій на проведення голосних заходів, щоб не порушувати спокій мешканців міста та навчальний процес у закладах освіти, що розташовані біля суду. Тим часом, прихильники Руслана Боделана (активісти партії регіонів, організації “Єдіноє отєчєство”) продовжували вигуки та образи на адресу нинішнього президента України Віктора Ющенка, екс-мера Одеси Едуарда Гурвіца.
XS
SM
MD
LG