Доступність посилання

ТОП новини

Росiя готова видати Сербії осіб, котрих оголошено в розшук, включаючи й дружину та сина колишнього президента Слободана Милошевича. Про це заявив росiйський посол у Белградi Олександр Алексєєв.


Михайло Рамач

Белград, 25 березня 2005 – Режим колишнього президента Сербiї Слободана Милошевича постiйно запевняв громадян, що Москва беззастережно пiдтримує його полiтику. Про це, зокрема, патетично заявляли такi росiйськi полiтичнi дiячi як Володимир Жириновський, Едуард Лимонов та Сергiй Бабурин. Пiд час повiтряних ударiв НАТО белградський парламент навiть ухвалив резолюцiї про створення федерацiї з Росiєю та Бiлоруссю. Москва та Мiнськ не відповіли на цю пропозицiю.

Пiсля усунення вiд влади Милошевича, у Сербiї вже не так часто згадують Росiю. Прiоритетом зовнiшньої полiтики стали вiдносини iз Заходом. Мабуть через це саме до Москви виїхав син, вiдтак i дружина колишнього президента. Там перебуває й рiдний брат Милошевича, котрий до демократичних змiн у Сербiї був послом офіційного Белграда у Росiї. В Москвi опинився й колишнiй полiцейський генерал Властимир Дьордевич, якого розшукує Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв. Про це раніше повiдомляла преса, в вже вчора перебування Дьордевича у Росії підтвердив представник белградської спецiальної прокуратури. Деякi газети стверджують, що Дьордевич здавна був спiвробiтником росiйських спецслужб.

Офiцiйна Москва досi вiдмовлялася коментувати такі повiдомлення. Та в середу посол Росiйської Федерацiї у Белградi Олександр Алексєєв, заявив, що Москва iнтенсивно перевiряє iнформацiю. Вiн сказав: “Як члени ООН, ми повиннi спiвпрацювати з Мiжнародним трибуналом з воєнних злочинiв”.

Коли ж журналiсти поставили йому запитання щодо дружини та сина Слободана Милошевича, посол Алексєєв вiдповiв: “У мене немає iнформацiї щодо їхнього перебування в Росiї. Та якщо б ми встановили, що вони перебувають у нас і їх розшукують за посередництвом Інтерполу, то ми обов’язково видали б їх сербськiй владi”.

Така заява росiйського посла, на думку оглядачiв, важлива з двох причин. По-перше, Алексєєв не спростував, що розшукуванi перебувають в Росiї. По друге, вiн тактовно поставив вимогу уточнити, чи Милошевичiв дiйсно розшукують. Москва таким чином, кажуть оглядачi, дала зрозуміти офіційному Белграду, що вiдповiдальнiсть за розшукуваних, де б вони не були, несе не вона, а влада Сербiї.
XS
SM
MD
LG