Доступність посилання

ТОП новини

Європейці – за Україну в Європі.


Сергій Драчук

Прага, 24 березня 2005 – Понад половина мешканців 6 найбільших країн – членів Європейського Союзу вважають, що Україна мала би вступити до ЄС, якщо виконає всі умови для цього. Такі результати оприлюдненого сьогодні дослідження, яке представляє позицію трьох чвертей населення Євросоюзу. Дослідження замовила неурядова організація, яка виступає за зближення України з ЄС і яка виникла з ініціятиви українського депутата й підприємця-мільярдера Віктора Пінчука.

Кампанія України за вступ до Європейського Союзу отримала сьогодні потужну підтримку, пише британський щоденник “Ґардіян”. Опитування серед приблизно 6 тисяч осіб, які репрезентативно представляють мешканців Німеччини, Франції, Британії, Італії, Іспанії й Польщі, засвідчило: можливий вступ України до Євросоюзу має серед населення ЄС більшу підтримку, ніж вступ Туреччини. Україну в цих шести країнах підтримали 55% опитаних, а Туреччину, яка ось-ось має вже розпочати вступні переговори, – 45%.

Дослідження здійснила провідна французька соціологічна фірма “TNS Sofres” на замовлення громадської організації, що називається “Ялтинська європейська стратегія” – в англійському скороченні “YES”, що означає “Так”. Організація виникла на Європейському семінарі в Ялті, який зібрав там у липні минулого року Віктор Пінчук. Цього липня планується другий такий семінар.

“Ґардіян” вважає, що результати нинішнього дослідження буде використано, щоб збільшити тиск на європейських керівників і прискорити конкретну дату початку вступних переговорів із Києвом. А тим часом у планах “Ялтинської європейської стратегії” на наступний місяць – розіслати листа керівникам країн ЄС із цим опитуванням і арґументами на користь вступу України.

Найбільша підтримка ймовірного членства України в ЄС, за умови, якщо вона виконає всі вимоги для вступу, - в Польщі: за це там 77 % опитаних. Найменша – в Німеччині: 41%. Водночас понад половина німців – проти вступу України до Євросоюзу.

Німецький щоденник “Вельт” пояснює такі неґативні для України результати в цій країні наслідками так званого “візового скандалу”. Автори дослідження, з якими говорила газета, вбачають у цьому скандалі єдину причину, адже навіть у Франції, керівництво якої прохолодно ставиться до європейських перспектив України, підтримка її вступу становить 58 %. До того ж інше дослідження, кінця 2004 року, засвідчило на той час зовсім інші дані: поки “візовий скандал” не спалахнув із повною силою, вступ України до ЄС у Німеччині підтримували майже дві третини опитаних, пише “Вельт”.

Водночас французький щоденник “Фіґаро” називає “разючим” загальний результат опитування. Як пише ця газета, він свідчить, до якої міри демократична Помаранчева революція минулої осені вплинула на настрої в Європі, так що там раптом усвідомили, що на мапі Європи є й Київ. До того ж момент, обраний для нинішнього дослідження, особливо вдалий: евфорія “помаранчевого” руху ще не вщухла. Було б цікаво повторити це опитування через рік, щоб перевірити, чи втримаються такі настрої й попри післяреволюційні виклики, мовиться в статті. Адже на відміну від Туреччини, яка вже далеко просунулася в наближенні до ЄС, Україна аніяк не залучена до жодного процесу гармонізації свого законодавства з європейським, зауважує “Фіґаро”.

І ще одна деталь дослідження: коли вступ України до Європейського Союзу підтримали 55 % опитаних у шести найбільших країнах ЄС, а Туреччини – 45, то на другому місці серед претендентів до Євросоюзу з 50 % опинилася Росія – яка сама до ЄС вступати не збирається…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG