Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни спровокували скандал довкола Чорноморського флоту?


Володимир Притула

Симферополь, 25 березня 2005 року – Скандал довкола Чорноморського флоту Росії, який штаб і головні сили якого дислокуються на території України. Великий десантний корабель "Ніколай Фільченков" в середу вранці перетнув державний кордон і без дозволу української сторони почав висадку на морський десантний полігон в Криму особового складу і техніки окремого батальйону морської піхоти, що прибув з російської території.

На вимогу українських прикордонників росіяни покинули кримське узбережжя і територіальні води України. Але командування Чорноморського флоту Росії у Севастополі спростовує повідомлення засобів масової інформації про те, що воно не інформувало компетентні органи України про плани висадки учбового десанту неподалік Феодосії.

У штабі Чорноморського флоту мені показали давню статтю в одній із російських газет, де передрукована легенда навчань російської морської піхоти в Криму.

Якщо коротко, то його зміст такий. “Помаранчевий рух”, контрольований міжнародними наркобаронами і терористами, захоплює владу на Зеленому острові. Законна влада звертається за допомогою до світової спільноти і та відряджає на боротьбу з “помаранчевими” заколотниками морську піхоту Чорноморського флоту Росії.

Навчання проходили у 2001-му році на полігоні Опук біля Феодосії. Саме тут в середу стався інцидент, що призвів до міждержавного скандалу. Російські офіцери неофіційно кажуть, що нова “помаранчева” влада України помстилася таким чином Чорноморському флоту за його позицію під час виборів.

А офіційно начальник флотського прес-центру Андрій Крилов заявив, що навчання на полігоні Опук були планові і заздалегідь погоджені з органами військового управління ВМС України, хоча, вияснилося, що про це не знали прикордонники: ”Взявши до уваги стурбованість української сторони у зв’язку з виявленим технічним не доопрацюванням, командування Чорноморського флоту негайно ухвалило рішення про повернення Великого десантного корабля “Ніколай Фільченков” з морськими піхотинцями до Новоросійська”.

Представник штабу Чорноморського флоту також повідомив, що після погодження цих навчань з командуванням українського флоту, останнє попросило дозволи провести на цьому російському полігоні одночасно навчання і українських морських піхотинців, на що отримало згоду.

Втім, спочатку представники штабу ВМС України спростували ці слова російських колег, а потім взагалі відмовилися коментувати:”Ми поки що не коментуємо цю заяву. У нас команда ніяк не коментує її”.

Представник Азово-Чорноморського управління Державної прикордонної служби України Сергій Піддубний каже, що росіяни були зобов’язані у будь-якому випадку звернутися до прикордонників з офіційним запитом, а також мали запитати дозвіл і в Міністерства закордонних справ України, оскільки на борту корабля були військовослужбовці і техніка, що дислокуються на території Росії: “Порушення ст. 8-ої Угоди між Україною та РФ про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ та постанови Кабінету Міністрів 863 від 19.05.1999 р. щодо затвердження порядку перетину державного кордону військовими службовцями, військовими кораблями, літальними апаратами Чорноморського флоту” .

А військовий експерт Василь Садовський в інтерв’ю для радіо “Свобода” підтвердив, що згідно з міждержавною угодою, будь-які пересування територіальними водами України кораблів і суден Чорноморського флоту, які базуються в Криму, мають узгоджуватися з компетентними органами України, в першу чергу з прикордонниками.

Якщо ж особовий склад чи техніка, а цього разу це було 142 бійці морської піхоти і 28 одиниць техніки, перекидаються з-за меж України, то дозвіл має надати офіційний Київ.

За словами Василя Садовського, за часів Кучми ці принципи ігнорувалися і не завжди ставилося до відома навіть командування ВМС України.

Зараз цей інцидент представники командування Чорноморського флоту Росії називають “технічним недоопрацюванням” і “технічним збоєм” й висловлюють сподівання, що це не посварить російських та українських моряків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG