Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко задоволений візитом до Туркменистану, але конкретних домовленостей так і не досяг.


Сергій Драчук, Василь Зілгалов

Прага, 23 березня 2005 року – У перебігу візиту до Туркменистану української делегації на чолі з президентом Віктором Ющенком так і не підписано жодної конкретної угоди про зміну умов постачання до України туркменського природного газу – а саме цю мету візиту називали за головну. А проте керівники обох держав уважають візит успішним. Оглядачі ж кажуть, що результати цього візиту закономірні.

Ціна туркменського газу для України залишиться тією ж, якою вона стала після новорічного підвищення – 58 доларів за 1 тисячу кубометрів, і то на кордоні Туркменистану з Узбекистаном. Це був один із тих пунктів на переговорах, у якому президент Туркменистану Сапармурат Ніязов відмовив своєму українському колезі Віктору Ющенку.

Українські офіційні повідомлення оминули цей момент, а на спільній прес-конференції двох керівників Ніязов повідомив: “Мені аж трохи ніяково було, коли я відмовляв” Ющенкові. Крім зменшення ціни, йдеться про відмову ще в двох питаннях: щодо участі українських фахівців у видобуванні нафти й газу і щодо умов та стратегії постачання газу упродовж наступних 15 – 20 років.

Саме газова тема була найважливішою в перебігу візиту, повідомив для радіо “Свобода” член української делегації, заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко: “Найголовнішою метою є забезпечити нормальний енергетичний баланс України, зокрема за допомогою імпорту газу з Туркменистану. Президенти, в принципі, задоволені своєю зустріччю, тому що є результати. Важливим новим елементом домовленостей є те, що обидві сторони погодилися модернізувати газотранспортну систему, яка дасть можливість транспортувати газ із Туркменистану до України і Європи. Але цей проєкт має здійснюватися після того, як буде проведено консультації і узгодження, як буде згода казахської і російської сторони. Також президент України говорив, що цей газотранспортний консорціюм, звичайно, мав би залучати і інші зацікавлені сторони, наприклад, Німеччину чи й інших членів Європейського Союзу”.

Можливість створення газотранспортного консорціюму вважає за перспективну аналітик радіо “Свобода” Роман Купчинський: “Цікаве питання – це побудова магістрального газопроводу, щоб доставляти туркменський і казахський газ до Європи, консорціум із поляками і з німцями. Це досить реалістичний проект, який можна здійснити. Питання, як буде Росія ставитися до цього, бо це буде конкурент прямий для “Ґазпрому”, – чи “Ґазпром” на це піде, чи російський “Трансґаз” також на це погодиться і які будуть результати майбутніх переговорів із “Ґазпромом”“.

Водночас збереження ціни на газ для України Роман Купчинський вважає за закономірне: Сапармурат Ніязов був не дуже далеко від істини, коли називав свій газ найдешевшим у світі: “Зниження ціни – це нереально, цього ніколи не буде. У природі такого не буває – ціни на енергоносії, і зокрема на природний газ, тільки зростають. Треба також мати на увазі, що ціна в 58 доларів за 1 тисячу кубічних метрів – це відносно дешево, коли брати ціну на світовому ринку, яка досягає приблизно 120 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Тому там не було про що торгуватися, я думаю”.

Так що, на думку аналітика радіо “Свобода” Романа Купчинського, Віктор Ющенко певною мірою мав підстави висловлювати задоволення з візиту і дипломатичні дифірамби на адресу туркменського диктатора.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG